Снимка: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed

...
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed
Коментари Харесай

След руските ракети в Днепър – загинали са 30 души. Русия и Беларус започват военни учения

Снимка: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Facebook
Днес Русия и Беларус ще стартират взаимни учения на военновъздушните сили. Ученията провокираха опасения в Киев и на Запада, че Москва може да употребява своя съдружник, с цел да стартира нова сухопътна атака в Украйна, съобщи „ Ройтерс “.

Минск твърди, че ученията са отбранителни, а откогато Москва употребява съседката си като плацдарм за нахлуването си в Украйна през февруари предходната година, Беларус организира голям брой военни учения, както независимо, по този начин и взаимно с Русия.

Неофициалните канали за боен мониторинг в Telegram оповестяват за поредност от изтребители, хеликоптери и военнотранспортни самолети, пристигнали в Беларус от началото на годината – осем изтребителя и четири товарни самолета единствено в неделя, написа организацията, уточнявайки, че истинността на известията не е тествана

„ По време на тактическото летателно обучение ще бъдат включени всички летища и полигони на Военновъздушните сили и Силите за противовъздушна защита на Въоръжените сили на Беларус “, се споделя в изказване на Министерството на защитата на Беларус.

Ситуацията на южната граница на Беларус – границата с Украйна – не е „ доста спокойна “, а Украйна „ предизвика “ Беларус, съобщи Павел Муравейко, първи заместител държавен секретар на Съвета за сигурност на Беларус, съгласно обява в приложението Telegram на беларуското министерство на защитата в неделя.

„ Запазваме въздържаност и самообладание “, сподели Муравейко. „ Разполагаме с нужния набор от сили и средства, които ще отговорят на всевъзможни прояви на експанзия или терористична опасност на наша територия “.

Украйна непрестанно предизвестява за вероятни набези от Беларус, а президентът Володимир Зеленски съобщи предходната седмица, че страната би трябвало да бъде подготвена на границата си с Беларус.

Кремъл отхвърля да е оказвал напън върху беларуския президент Александър Лукашенко да играе по-активна роля в спора в Украйна. Минск съобщи, че няма да се включи във войната. Кремъл също по този начин отхвърляше, че ще нападне Украйна в преди преди да стартира „ специфичната си военна интервенция “.
Малка вяра за повече оживели
В неделя, ден откакто постройката беше изумена по време на огромна съветска ракетна офанзива, Украйна видя дребна вяра да извади още оживели от руините на жилищен блок в град Днепър, като се очакваше десетки хора да са починали.

Съветничката на регионалния шеф Наталия Бабаченко съобщи, че досега е доказана гибелта на 30 души, а повече от 30 са в болница, от които 12 са в тежко положение. По думите ѝ сред 30 и 40 души към момента могат да бъдат затрупани под отломките.

Служителите на службите за незабавна помощ обявиха, че са чули хора да викат за помощ отдолу под купчините парчета от девететажния жилищен блок в източната част на централния град и са употребявали моменти на безмълвие, с цел да насочат напъните си. Ниските температури усилиха паниките на спасителите.

„ Шансовете за избавяне на хора в този момент са минимални “, съобщи кметът на Днепър Борис Филатов пред „ Ройтерс “. Мисля, че броят на починалите ще бъде десетки “.

Украинските военновъздушни сили обявиха, че жилищният блок е бил ударен от съветска ракета Х-22, за която се знае, че е неточна и че Украйна няма противовъздушна защита, с цел да я смъкна. Ракетата от руската ера е създадена по време на Студената война за заличаване на военни кораби.

В събота Русия изстреля две талази от ракети по Украйна, поразявайки цели в цялата страна, до момента в който на бойното поле в източните градове Соледар и Бахмут бушуваха боеве.

Москва, която нахлу през февруари предходната година, обстрелва енергийната инфраструктура на Украйна с ракети и безпилотни самолети от октомври насам, което докара до огромни спирания на електрозахранването и централното отопление и водоснабдяването.
Призив за повече оръжия
В нощното си послание след удара в Днепър Зеленски прикани западните съдружници да доставят повече оръжия, с цел да се постави завършек на „ съветския гнет “ и нападенията против цивилен обекти.

Западните сили обмислят изпращането на бойни танкове в Киев и преди срещата на съдружниците на Украйна в Рамщайн в Германия идващия петък, на която държавните управления ще разгласят последните си обещания за военна поддръжка.

В събота Англия последва Франция и Полша с обещания за спомагателни оръжия, като съобщи, че ще изпрати 14 от своите съществени бойни танкове Challenger 2, както и друга съвременна артилерийска поддръжка през идващите седмици.

Първото изпращане на танкове западно произвеждане в Украйна евентуално ще бъде възприето от Москва като ескалация на спора. Руското посолство в Лондон съобщи, че танковете ще доведат до удължение на борбата.

Руската инвазия, която Москва назовава „ специфична военна интервенция “, към този момент умъртви хиляди хора, разсели милиони и трансформира доста градове в отломки.
Соледар
В източната част на украинския район Донбас, където Русия се стреми да завземе още територии, украинските сили се борят към дребния град Соледар, в който се добива сол.

Руските сили твърдяха, че са поели контрола над града, само че в неделя Украйна настоя, че нейните сили се борят да го задържат, като се водят улични боеве, а съветските сили настъпват от разнообразни направления.

„ Просто казано, БИТКАТА ПРОДЪЛЖАВА “, съобщи заместник-министърът на защитата Хана Малиар в приложението за известия Telegram. „ Всичко останало е непроверена информация “.

Базираният във Вашингтон Институт за проучване на войната съобщи, че е малко евентуално украинските сили към момента да държат позиции в самия Соледар.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР