Снимка Флагман.бгЦяло семейство е прието в болницата, не консумирайте месо

...
Снимка Флагман.бгЦяло семейство е прието в болницата, не консумирайте месо
Коментари Харесай

Огнищата на трихинелоза станаха три в Бургаско, 13 души са в болница

Снимка Флагман.бг

Цяло семейство е признато в болничното заведение, не консумирайте месо от полудиви свине, предизвестяват от РЗИ, написа Флагман.бг.

- Д-р Цанова, разбрахме че изясняването на случая с огнището на трихинелоза в незаконния свинарник край карнобатското гробище е напълно в ръцете на РЗИ. Какво е подхванато до момента и има ли заплаха за още инфектирани, с изключение на самия притежател Петър Митев, по прякор Гущера?

- В момента можем да приказваме за трето огнище. Имаме преди този момент още едно огнище в Карнобат, а другото е в Обзор. Става дума за домашно отглеждани животни в полудиво положение и затова всички хора, които са консумирали термично необработено добре месо от тези животни са инфектирани. Човекът от Обзор също е настанен в бургаската болница.

- Заразеният от Обзор по кое време беше открит и по какъв начин е сега той?

-Симптомите бяха отпреди две седмици, само че резултатът излезе предходната седмица. Проблемът с тези паразитози е, че ние съвсем нямаме лекарствени артикули в аптечната мрежа. Много мъчно се намират и лекуването е доста мъчно. По тези аргументи не може да се подсигурява изрично какъв ще бъде изхода от лекуването на пациентите. Самите лекуващи лекари би трябвало да дадат прогноза. Но това е истината с съществуването на медикаментите.

- Къде е второто огнище?

- В Карнобат, след консумация на храна, открита в резервоар за отпадък, тъй че е невероятно да бъде потвърдено от кое място идва тя. Той също е в инфекциозното поделение.
Относно третото огнище, това, за което говорите вие днес  в Карнобат – още веднъж става въпрос за домашни животни, които се гледат в полудиво положение. „ Резервоар “ на това заболяване са гризачите. Човекът се заразява като се храни с термично недобре обработено месо – изключително суджуци, луканки, пушени меса, съдържащи добре изразена мускулатура и така нататък

- Колко пациенти се намират в инфекциозното поделение на УМБАЛ-Бургас с диагноза трихинелоза?

Петима са със признаци на трихинелоза. При двама от тях е изрично потвърдено. При един стойностите са гранични, макар че има същата симптоматика, а останалите двама към момента не са доказани. Имаме цяло семейство, което е със признаци на трихинелоза.

- В Карнобат по какъв начин ще процедирате с незаконния свинарник?

Той не е наш ангажимент, а на БАБХ.  Ние би трябвало да проучим допустимо максимален кръг от хора, за които е допустимо да са консумирали тази храна, с цел да можем да се погрижим за тяхното здраве.  Дотук изследвахме 14 индивида, само че не сме потвърдили при всички съществуване на трихинела. 14-те са общо за трите огнища, за които споделих доскоро. Издирването на хора, които може да са консумирали инфектирано месо, продължава. Изследвахме месото от едно от прасетата, само че към момента не са изследвани луканки.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР