Снимка Флагман.бгОбщината, а не частно лице, е заличила крайбрежната велоалея

...
Снимка Флагман.бгОбщината, а не частно лице, е заличила крайбрежната велоалея
Коментари Харесай

Общинският експерт Иван Гюлев: Премахнахме велоалеята край морето в Бургас, защото създаваше множество конфликти

Снимка Флагман.бг

Общината, а не частно лице, е заличила крайбрежната велоалея в Бургас. Това сподели пред кореспонденти по-рано през днешния ден Иван Гюлев – шеф на общинския Отдел „ Безопасност и организация на придвижването “. Той посочи, че дейностите по премахването на маркировката са почнали през вчерашния ден и занапред ще се прецизира какво ще е бъдещето на желания за колоездачи маршрут – от Гарата до Солниците и Сарафово, написа Флагман.бг.

„ Засега нямаме изясненост какво тъкмо ще вършим от тук нататък. Приоритет сега е да премахнем маркировката, поради която ставаха голям брой спорове през последните години. Тя се изстъргва от асфалта със специфична техника и все още е мъчно да се каже в какъв период ще бъде изцяло отсранена. Говорим за сектора сред паркинга преди Солници и Моста “, сподели Иван Гюлев.

На въпрос на Флагман.БГ дали това начинание е знак, че Община Бургас стартира всеобща преправка на всички конфликтни велоалеи в града (визираме тази на ул. „ Ген.Гурко “, която заема близо ¾ от тротоара), Гюлев посочи, че за момента става въпрос единствено за крайбрежната.

„ Все още не знаем дали тя ще бъде преместена или отстранена изцяло. За тази цел сме планували допитване, което ще се извърши онлайн. Резултатите от него, както и мненията на специалисти ще бъдат импортирани в Комисията по сигурност на придвижването, където ще се реши дефинитивно ориста на крайбрежната велоалея. За момента мога да кажа, че имаме няколко планувани решения за казуса, само че на този стадий е рано да разясня, изключително преди формалните мнения “, безапелационен бе Гюлев, който съобщи, че умолява всички жители на Бургас да подават сигнали към Общината за евентуални спорове по велоаелите на града, за неизправности или мнения за по-добрата употреба на вело мрежата в Бургас.

„ Най-важно обаче е да има баланс сред пешеходци и колоездачи. Ако всички участници в придвижването внимават – велосипедистите да карат с естествена скорост, а пешеходците да се преценяват с съществуването на ППС-та на пътя, всичко ще бъде наред. При крайбрежната велоалея наподобява обаче това не е допустимо в настоящето ѝ положение и по тази причина вземаме ограничения “, разяснява още шефът на Отдел „ Безопасност и организация на придвижването “ към Община Бургас.

Така за момента бургазлиите, които са фенове на двуколесните средства за превоз се оказват в развой на изчакване. До другото лято обаче сигурно решение ще е взето и по-всяка възможност велоалеята край брега още веднъж ще съществува – само че може би в по-различен, по-безопасен вид.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР