Снимка Флагман.бгБургас има златен шанс да се превърне в ИТ

...
Снимка Флагман.бгБургас има златен шанс да се превърне в ИТ
Коментари Харесай

Бургас става ИТ център: Поемат пълното обучение на ученици, гарантират им работа

Снимка Флагман.бг

Бургас има златен късмет да се трансформира в ИТ център. Днес кметът на града Димитър Николов, ректорът на университет „ Проф.д-р Асен Златаров ” и шефът на ПГЕЕ „ Константин Фотинов ” Коста Папазов показаха пилотен план за образование по програмно и софтуерно инженерство, заяви Флагман.бг.

Ако покаже резистентност той ще трансформира града ни в желано място от ИТ бизнеса, а там, както е известно възнагражденията са извънредно съществени.

По новата стратегия се планува да бъдат признати 80 възпитаници, приключили 10-и клас. Те ще бъдат подготвени, с цел да станат ИТ експерти от най-високо равнище. Периодът е 3-годишен, по 320 часа за образователна година, лекциите ще се организира през уикенда. На учениците, които живеят отвън Бургас, ще бъдат поети пътните, хотела, както и храната, посочи кметът Димитър Николов.

Бургас е районен център за цяла Югоизточна България(Хасково, Сливен, Ямбол), както и Варна. Участниците от на следващия ден могат да подават документи на следния адрес – ТУК.

„ Това е специалност с извънредно огромен недостиг и е най-търсената сега ”, каза кметът Димитър Николов.

„ За нас беше извънредно значимо и влиятелно да се преборим за тази стратегия, тъй като това ще даде основата за развиването на ИТ бранша в Бургас. Надявам се да запълним бройките и да покажем резистентност. Ако това се случи ние ще се утвърдим като непрекъснат обучителен център. А стартираме ли да произвеждаме качествени фрагменти, ще имаме съществени изгоди, тъй като това ще притегли и бизнеса. В момента беседваме с няколко компании, които харесаха доста града, желаят да се уголемяват, само че към този момент ги стопира неналичието на задоволително работна ръка ”, добави Димитър Николов.

Кметът акцентира, че през последната година Бургас е съумял да притегли пет нови ИТ компании. 

Тази стратегия ще приключи просветителния цикъл за ИТ специалностите. Бургас има детска ИТ академия – за деца от 1 до 4-и клас, планът „ ИТ гениите ” – за  25 младежи, които имат обезпечено място да стартират работа, както и програмата на СофтУни и университет „ Проф.д-р Асен Златаров ”, по която се образоват 180 студенти.

Перспективите за показаната през днешния ден стратегия са извънредно положителни, стана ясно от думите на шефа на ПГЕЕ „ Костантин Фотинов ” Коста Папазов. Той посочи, че компании, опериращи в ИТ бранша в Бургас са изявили предпочитание да наемат при отлични условия всеки випусник на академията.

„ Време е висшето обучение да се обърне към междинното, с цел да помогне на учениците да се ориентират при избора на специалност. Развитието на ИТ бранша в Бургас върви с доста бързи темпове и потвърждава какъв брой са нужни фрагментите в тази област. Нужни са, както възпитаници, завършващи 12-и клас, по този начин и бакалаври и магистри ”, сподели от своя страна ректорът на университет „ Проф.д-р Асен Златаров ” доц.д-р Магдалена Миткова.

Тя акцентира, че приемът в ИТ специалностите в университет й се усилва съществено с всяка минала година.

„ Висшето обучение би трябвало да е в крачка с потребностите на бизнеса, тъй като ние би трябвало да работим в социална изгода ”, добави Миткова.

 

 

Важно! Това дълго време никой не ни го е казвал, а е толкоз значимо! Никога не носете облекла, които са били..

Влез и виж!



Влез в този момент в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои другари във "Фейсбук " -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

https://www.facebook.com/groups/157731821468957/



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР