> снимка: ФейсбукВъпреки че изборите са насрочени за 13 септември,

...
> снимка: ФейсбукВъпреки че изборите са насрочени за 13 септември,
Коментари Харесай

Норвегия провежда парламентарни избори

 > фотография: Facebook
Въпреки че изборите са планувани за 13 септември, доста общини също гласоподаваха в неделя. Възможността за гласоподаване по-рано беше употребена от над 1,6 милиона гласоподаватели, което е повече от 42% от имащите право на глас. В главния ден изборните секции ще бъдат отворени от 09:00 до 21:00 часа локално време (от 10:00 до 22:00 часа българско време).

Норвежкият парламент има 169 депутати, които се избират за четири години посредством директно, съразмерно и скрито гласоподаване по партийни листи.

Според Норвежкото телеграфно бюро тази година няма да има интернационалните наблюдаващи на парламентарните избори в Норвегия, тъй като заради пандемията се е оказало мъчно да се провежда тяхното наличие.

19 партии и политически сдружения вземат участие в изборите, само че единствено девет имат действителни шансове да получат места в Народното събрание.

Според изследване от 9 септември, поръчано от вестниците Bergens Tidende и Verdens Gang, опозиционната Работническа партия е преди всичко в класацията на политическите сили с поддръжката от 26,6% от гласоподавателите. " Хьойре “ пък имат благосклонностите на 18%.

Според локалните медии доста гласоподаватели, които преди са дали своят вот за " Хьойре “, в този момент възнамеряват да гласоподават за Работническата партия. Рейтингът на партията на премиера, съгласно социологическото изследване, е най-ниският от март предходната година и е със 7 процентни пункта по-нисък от резултата й на изборите през 2017 година

11,1% от гласоподавателите са подготвени да гласоподават за опозиционната Партия на центъра, 9,4% за опозиционната Социалистическа лява партия. Verdens Gang показват, че те дружно с Работническата партия имат късмет да завоюват болшинство в Народното събрание - 86 места - и да сформират ново съдружно държавно управление.

Междувременно ръководещите съдружни сътрудници на Хьойре - Християнската национална партия и Венстре - получават надлежно 4,5% от гласовете и 3,9% от гласовете. Партията на напредъка, която напусна Кабинета на министрите по-рано, има 12,4%, опозиционните " Червени “ и Партията на зелените - 6% и 4,2%.

Според друго изследване, извършено от вестник Verdens Gang, 54% от норвежците виждат водача на Работническата партия Юнас Гар Стьоре като предстоящ министър председател, до момента в който Солберг се поддържа от 39% от интервюираните.

Партиите обръщат най -голямо внимание на вътрешнополитическия дневен ред - данъчно облагане, обществено тъждество, проблеми на младежта, обучение и опазване на здравето. Въпросите, свързани с опазването на околната среда и климата, са водещи в изборния спор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР