Снимка ФейсбукРазследването на организирана престъпност и корупцията ще е приоритет

...
Снимка ФейсбукРазследването на организирана престъпност и корупцията ще е приоритет
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши: Разследването на корупция ще е наш приоритет

Снимка Facebook

Разследването на проведена престъпност и корупцията ще е приоритет на новата Служба на европейския основен прокурор, съобщи нейният началник Лаура Кьовеши пред Комисията за бюджетен надзор на Европейския парламент, написа svobodnaevropa.bg.

“Службата на европейския основен прокурор ще се бори против проведената престъпност и с корупцията, а освен със злоупотребата с еврофондовете. За нас битката с проведената престъпност ще е приоритет ”, увери Кьовеши на 6 юли.

Тя изясни, че не има намерение да се лимитира единствено с преследването на злоупотребите с европейски средства, а ще употребява интензивно пълномощията си и в битката с проведената престъпност.

Очаква се новата европейска работа да проработи в края на годината. Кьовеши към момента не е съумяла да образува управлението ѝ - Колежът на прокурорите, поради по-малкия брой претенденти, номинирани от Малта. Това пречи да се изработят целите и вътрешните правила на службата, което основава заплаха за забавянето на старта на работата ѝ.

Ще успее ли да тръгне в точния момент европейската прокуратура на Кьовеши
Европейската работа на основния прокурор беше основана през 2018 година за преследването на закононарушения в страните членки, ощетяващи европейския бюджет. Тя ще се занимава със случаи на злоупотреби с европейски средства за над 10 хиляди евро и на презгранични закононарушения, свързани с неплащане на Данък добавена стойност за над 10 милиона евро.

Кьовеши увери евродепутатите, че счита да се заеме интензивно и с контрола върху разходването на парите, които Европейски Съюз ще насочи за възобновяване на европейската стопанска система от рецесията с ковид.

Европейската комисия предложи 750 милиарда евро като безплатна помощ и заеми да бъдат инжектирани в стопанската система на страните членки до 2024 година, като се подчертава върху планове за зелена стопанска система и цифровизация. България разчита да получи от тях към 12 милиарда евро.

Тъй като парите са доста, ще се отпускат бързо и при улеснени условия, рискът от нарушавания ще е по-висок, съобщи европейският основен прокурор пред парламентарната Комисия за бюджетен надзор.

Според Кьовеши новата европейска работа доста ще усъвършенства следствието на закононарушения, свързани с европейски средства поради неповторимата си конструкция и пълномощия. Освен седалище в Люксембург, европейският основен прокурор ще има и делегирани прокурори във всяка от 22-те европейски страни, участващи в засиленото партньорство. Те ще бъдат част от локалната правосъдна система и ще могат да откриват следствия, да събират доказателства и да внасят обвинявания в съда.

Лаура Кьовеши даде обещание още да форсира преследването на закононарушения, свързани с европейския бюджет, с които в този момент се занимава Европейската работа за битка с измамите - ОЛАФ.

“Разследванията на ОЛАФ лишават окола 25 месеца, което значи, че още при влизане на делото в съда са минали най-малко две години - време, през което могат да се изгубят документи и доказателства, както и да изчезнат средствата, с които могат да се възмездят вредите ”, сподели Кьовеши. Ускоряването на наказателните производства ще обезпечи и по-добра отбрана на правото на подсъдимите на бърз развой, добави европейският основен прокурор.

Ще се усили и размерът на възобновените към европейския бюджет средства. По данни на ОЛАФ за 2010 - 2028 година службата е предложила възобновяване на над 6,9 милиарда евро към европейския бюджет вследствие на над 1900 следствия. Тъй като ОЛАФ не може сама да внася обвинявания, едвам в 39% от случаите рекомендацията за започване на наказателно произвеждане е била последвана от националните управляващи. Това сподели на евродепутатите изпълнителният шеф на ОЛАФ Виле Итала.

Той добави, че процентът на приключилите със правосъдно дело следствия на службата непрестанно понижава, като се вижда наклонност националните прокурори да дават преимущество на националните каузи пред тези за европейските фондове.

Европейският основен прокурор даде обещание това да се промени. Лаура Кьовеши уточни, че за разлика от ОЛАФ, която може единствено да предлага започване на дело, а доказателствата ѝ не всеки път са годни за съда в другите европейски членки, европейският основен прокурор има наложителна пълномощия.

“Ние не можем да избираме случаи, а ще сме задължени да проверяваме посредством делегираните прокурори всеки сигнал ”, увери някогашната шефка на антикорупционната дирекция на Румъния Лаура Кьовеши.

В изявление за “Евронюз ”, излъчено в понеделник, европейският основен прокурор съобщи, че степента на корупция зависи от ангажираността на локалните управляващи към решаването на казуса. Кьовеши увери, че службата ще проверява всички сигнали за закононарушения, в това число тези, осъществени в Полша, Унгария, Дания, Швеция и Ирландия - единствените страни, които не вземат участие в Службата на европейския основен прокурор.

През юни Европейския парламент Кьовеши съобщи, че чака службата да прави по 1000 следствия годишно, както и че към ноември, когато се чака европейският основен прокурор да проработи, на бюрото и ще има към 3000 сигнала.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР