Снимка фейсбукНиколай Слатински е професор по международна и национална сигурност,

...
Снимка фейсбукНиколай Слатински е професор по международна и национална сигурност,
Коментари Харесай

Николай Слатински: Арогантният език на политиците неизбежно опростачва обществото

Снимка фейсбук

Николай Слатински е професор по интернационална и национална сигурност, преподава в УНСС и Военната академия. Текстът е от профила му във " Facebook ".

Разбира се, че се безпокоя, когато хора, които стават магистри, пишат оДбрана, сигОрност, безопасТност, риЗк. Това е явно засилваща се наклонност на неприятна начетеност и напряко на необразованост.

Съзнавам, че като част от системата на висшето обучение аз също нося виновност за протичащото се в тази област. Макар че като предписание въпросните младежи са артикул и напряко жертва на по-предните етапи на нашето обучение и те идват при нас към този момент осакатени даже освен като правопис, а като мислене, придирчивост към себе си, полезности и предпочитание за надграждане на личността си.

Но ние би трябвало да отидем оттатък неприятното обучение, което децата и внуците ни получават у нас

Процесът е надалеч по-сложен и по-всеобхватен. Става дума за извънредно отрицателно отношение към културата, за толериране на ниската просвета, за фукане с безкултурието, за пренебрежение към явно културните и безспорно възпитаните хора.

Причините за това са не една и две и абсолютизацията на някоя от тях безспорно изкривява оптиката, показва казуса едностранчиво. Но не може да не се спомене все по-ниската просвета на видни представители на властта. Особено осезаемо става тогава, когато основни фигури на властта се задържат по-дълго на власт. Те последователно се трансформират в модел на държание, в стандарт, в образец за подражателство и в немалка степен извратен пример във връзка с това, което сполучливият човек би трябвало да има в България, с цел да е сполучлив.

Знае се от политическите науки, че властникът, разположил се

дълготрайно време във властта, може да окаже доста мощно въздействие върху манталитета

и дори върху менталността на обществото. Ненапразно в късния соц имаше такава всеобща тодорживковизация на огромна част от народа ни – обработване на тарикатлък, на незадоволително обучение, дебелашко възприятие за комизъм, народнячество и нелицеприятна примес от байганьовство и хитърпетърство в виталната тактика и като формула за споразумяване в живота.

Винаги ме е занимавал езикът на властта. Защото той има свойството да се трансформира в норма, в метод на говорене във и на ръководството, в рамка и формат, в които обществото стартира да обмисля и обговаря проблемите си, насъщните свои проблеми.

За мен от прочетените книги и виталния опит е безспорно, че елементарният, даже граничещ с дебелашки език на властта се трансформира в елементарен, даже граничещ с дебелашки език, на който мисли и приказва за проблемите си обществото.

Структурните лингвисти, лингвистите психолози, лингвистите в сигурността и антропологическите лингвисти - всеки по собствен път и със собствен инструментариум - са потвърдили, че сред битието и езика, на който то се разказва, споделя и реконструира, работи противоположната връзка. Казано по-ясно, освен каквото ни е битието, подобен ни е езикът,

само че и какъвто ни е езикът, такова ни е битието.

Ето за какво съм писал и ще пиша, че властта не трябва да употребява безкултурен език: простаци, шестаци, кюфтаци, главанаци; тя не може да си служи с грубости и гадости като пунта мара, ще ги спукам от пердах на изборите, пипни ме за мускула, дръж ме за шлифера, разфасовали момчето (за убития възпитаник в Перник), гърдите са ми големи; и не е редно да прибягва до изречения като вие сте елементарни и аз съм елементарен, българите са като моите кучета, младите да копат картофи, да не стават студенти, а овчари...

Защото този език се трансформира в норма и рамка за ръководството и обществото ни.

Не виждам нищо неприятно елементарният човек да слуша чалга. В края на краищата елементарният човек не е задължен да разсъждава все над международните проблеми и да цитира Шекспир в оригинал, няма по какъв начин да употребява стила на Камю или слога на Кафка.

Страшното е не като се слуша и пее чалга. Страшното е, когато проблемите на обществото се осмислят на чалга равнище. Когато е чалгизирано съзнанието на обществото. Когато чалгово е държанието на властта.

Властта има много постоянно тъкмо такова държание – на чалга власт. Тя има чалга език, чалга мислене, чалга държане,

чалга отношение към насъщното и витално значимото в страната ни.

По този метод водещите политици легитимират чалгизацията, хамалщината, дебеловратието, некултурността в речника на обществото и ги трансформират в главния боеприпас от езикови средства, способи за оценяване на протичащото се в страната и начини за изложение на мислите. А това към този момент е удостоверение за злополука, за долнопробност и надменност, достигнали най-високите равнища на държавното ръководство.

Все по-често се натъквам на хора, на групи хора, на прослойки от хора, които " разсъждават " по същия метод – примитивно и предумишлено, безпардонно и без грам подозрение, по елементарни и обикновени схеми, посредством банални и повърхностни обяснителни шаблони. Те не се замислят какъв брой малко знаят, а ненавиждат знаещите повече. Парадират с неосведомеността си, щастливи са в ограничеността си, имат за всичко отговор и постоянно някой различен им е отговорен. На пръв взор шокират с парвенющината си, само че в случай че човек се взре в тях, ще види, че в действителност се държат като зомбирани.

Трябва да се помни - освен каквито сме, по този начин започваме да приказваме, само че и

както приказваме - такива започваме да ставаме.

Днес е в действие противоположната връзка – когато следствието и повода могат да си разменят местата и следствието да стартира да въздейства на повода, която го е породила, а повода да стане разследване на подбуденото от нея разследване.

Ето за какво толкоз подчертавам на езика и културата на политиците. Да, и те са хора, ще каже някой, а значи нищо човешко не им е непознато, могат да приказват нелепици, грубости, простотии, тъпотии, цинизми. Та нали по този начин приказват елементарните хора.

Да, но не...

Защото политиците не са единствено персони с повече власт и право да вземат решение стратегически проблеми. Те имат на първо място прекалено много и изключително високи отговорности.

Те могат да бъдат късмет за обществото, само че могат да бъдат и зло за него.

Висшите ни политици не са осъзнали своята отговорност за езика, на който обществото мисли за проблемите си. И като не са го осъзнали, те я карат словесно през пръсти. Без да си дават сметка, че по този начин вредят извънредно мощно на обществото и народа си.

Неизкоренима е моята паника, че с непремерен, лишен от дълбочина, озлобен, нахален език водещите политици легитимират грубостта, изпростяването, примитивизирането, чалгизацията, некултурността в речника на обществото и ги трансформират в главния боеприпас от езикови средства, способи за оценяване на протичащото се в страната и начини за изложение на мислите.

Войнстващата неначетеност, нападателната незначителност, арогантната парвенющина се мултиплицират, репродуцират, възпроизвеждат. Ето тук се вижда с най-страшна мощ неналичието на водачи, водачи, образован хайлайф в България. Ако имаше водачи, водачи, образован хайлайф, вместо свещената елементарност, настанила се във висшите етажи на политиката, бизнеса, науката и културата, те щяха да уголемяват и задълбочават мисленето на хората, щяха да им оказват помощ да се надигат на пръсти, с цел да виждат какво има оттатък хоризонта на всекидневните грижи и паники, семпли наслади и първоначални удоволствия, щяха да ги карат да осъзнават какъв брой неблаговидно занимание е да профукваш живота си в безхаберие по отношение на страната и обществото и какъв брой незначително е да унищожаваш ежедневно личността в себе си, единствено тъй като си схванал или си предположил, че през днешния ден

да си персона със лично мислене и възприятие за достолепие е безусловно безперспективно

и е разкош, който не можеш да си позволиш.

Пак ще повторя - освен езикът ни е подобен, какъвто сме ние, само че и какъвто ни е езикът, такива сме ние.
Все същата така наречен противоположна връзка.

Точно по този начин освен както живеем, такива ставаме, само че и каквито ставаме, по този начин живеем.

Ние ставаме все по-лоши и по-зли, тъй като живеем все по-лошо и по-зле, само че и ние живеем все по-лошо и по-зле, тъй като ставаме все по-лоши и по-зли.

Ето за какво всеки логичен и мислещ родител би трябвало да внимава какви думи употребява пред децата си. Ако той псува и приказва цинизми, децата ще вършат същото. Но най-страшното е не че децата ще псуват и приказват цинизми, а и че като вършат тези неща, те затварят хоризонта си на цели и желания, мисъл и деяние в техните рамки. И както приказват, такива стават.

От науката се знае - еднояйчни близнаци, отгледани в две разнообразни фамилии – едното възпитано, културно, с порядъчен език, с културни потребности, а другото – с псувни, принуждение, цинизъм, безкултурие, към своята 12-годишнина към този момент имат 25% друг разсъдък.

Средата осакатява мозъка, оскотява потребностите, обезценностява и примитивизира.

Може да се каже, че същото в немалка степен се отнася и за обществата. Затова последните десетина години евентуално са ни снижили културата, полезностите, потребностите, интелекта ни на общество с 25%, т.е. създали са ни като общество с една четвърт по-примитивно, по-грубо, по-просто и по-нископотребно. А вредите в културата, в полезностите изискват тройно време за възобновяване – 10 години редовно рушене ще значат 30 години лечение на нанесените вреди. 30 години са цяло едно потомство!

Такъв е законът на живота при обществото:

Простотата, даже простотията на властта неизбежно – рано или късно, дори по-скоро рано, в сравнение с късно, се трансформира в елементарност, даже дивотия на обществото. Опростаченото общество към този момент не е общество, то е елементарен народ. А се знае от време оно - елементарен народ, слаба страна.



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР