Снимка Фейсбук/Петър ВолгинИзвестният ни журналист Петър Волгин направи коментар по

...
Снимка Фейсбук/Петър ВолгинИзвестният ни журналист Петър Волгин направи коментар по
Коментари Харесай

Волгин за атентатите на 11 септември: Светът през последните двайсет години не стана по-сигурен

Снимка Фейсбук/Петър Волгин

Известният ни публицист Петър Волгин направи коментар във връзка 20 години от атентатите срещу кулите-близнаци в Ню Йорк.

Ето какво сподели Волгин по БНР:

След ужасяващите атентати на 11 септември обяснимата реакция на американците и на доста други хора по целия свят беше да има отмъщение за поръчителите им. И то в действителност ги застигна. Но макар възмездието, светът през последните двайсет години не стана по-сигурен. Ал-Кайда към момента работи, а през тези две десетилетия се появиха и други, също толкоз рискови терористични структури. Веднага след 11 септември 2001 година Западът, в лицето главно на Вашингтон и Лондон, направи една голяма неточност. Реши, че би трябвало да наложи своя цивилизационен модел върху целия свят, в това число и тук-там, където на никое място не е имало и помен от него. В редица региони на света този опит демократичен интервенционизъм се провали със страшна мощ. Ето образец.

Администрацията на президента Буш-младши реши да употребява към момента мощния яд след 11 септември, измисли си връзка сред Осама и Саддам Хюсеин, измисли си оръжия за всеобщо поразяване и по този начин оправда нахлуването си в Ирак през 2003 година После пък американците и техните другари почнаха да строят там народна власт, като в това време не пропуснаха да сложат ръка върху големите петролни благосъстояния на тази страна. Няколко години по-късно, отново с оправданието „ да махнем кръвожадния деспот “ на демократично строителство или, казано по различен метод, на въздушни удари беше подложена Либия. Моамар Кадафи, както и Саддам Хюсеин по-рано, беше премахнат, само че Близкият Изток не стана по-демократичен. Единственият резултат от тези цивилизационни напъни, в това число и в Сирия, беше раждането на страховити групировки като Ислямска страна, които в един миг заплашваха да наложат надзор над целия район.

Днес, 20 години след 11 септември 2001 година е кристално ясно, че опитът да бъдат накарани хората в ислямския свят да имат вяра в полезностите на демократичната народна власт тотално се провали. Изключително лесният метод, по който талибаните си върнаха властта в Афганистан, е най-хубавото доказателство за това. Видя се, че сега, в който, американците единствено разгласят, че се готвят да се изтеглят, цялата локална демократична фасада рухва, а афганистанските либерали тичат да заловен последния американски аероплан. И това се случва откакто двайсет години хората там бяха обучавани на народна власт, демократизъм, мултикултурализъм, джендърно тъждество и въобще на всички тези съвременни неща, за които се счита, че носят разцвет и благополучие. Отделно бяха хвърлени милиарди долари за образованието на либералнодемократичната афганистанска войска. И същата тази войска се разтвори в афганистанските пясъци дори преди нейните западни настойници да са си качили багажа на самолетите.

Сега на власт в Кабул са талибаните и това, без значение дали ни харесва или не, е доста по-логично, в сравнение с ръководството на предходни марионетни държавни управления на Запада. Ясно е също по този начин, че доста по-добре е Афганистан да бъде следен от талибаните, в сравнение с от организации като Ислямска страна. И това го знаят най-добре точно във Вашингтон. Контактите сред представителите на американския политически хайлайф и талибаните са от дълго време открити. През август ние просто видяхме резултата от техните сделки. Талибаните, за разлика от организации като Ал-Кайда или ИДИЛ не желаят да трансформират целия свят в халифат. Те се интересуват единствено от ставащото в личната им страна.

От този метод могат да се поучат мнозина и най-много такива, които минават за доста умни. Няма никакъв смисъл да се опитваш да налагаш личния сицивилизационен модел върху целия свят. Без значение по какъв начин ще наречеш модела – „ либерално-демократичен “ или „ ислямска теокрация “ – той може да съществува единствено там, където е зародил. Опитите за използването му в други страни, които имат напълно разнообразни история и просвета, най-често приключват с пронизителен неуспех. Такива опити водят до човешки жертви, премеждия и загуба на големи количества пари, които биха могли да се употребяват с несравнимо по-голяма изгода. Ако транснационалните политико-финансови елити схванат това и не се пробват да постановат своите хрумвания на всички места, светът в действителност може да стане по-сигурен.



Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР