Снимка Фейсбук/Емил СоколовБългарин, който живее във Великобритания, разкри нещо смущаващо

...
Снимка Фейсбук/Емил СоколовБългарин, който живее във Великобритания, разкри нещо смущаващо
Коментари Харесай

Българин на Острова: ЦИК изпраща неподготвени хора в секциите извън страната

Снимка Фейсбук/Емил Соколов

Българин, който живее във Англия, разкри нещо смущаващо за секциите на ЦИК на Острова. 

В цяла Европа се подменят дългогодишни членове на СИК с партийни парашутисти.  ЦИК изпраща неподготвени хора в секциите отвън страната. Когато  член овете, в това число и ръководителят, са хора без опит, изборния развой ще стане муден, може и някои да се откажат да гласоподават. Това коментира специално за  Емил Соколов,  българи н от Екситър, докторант и  член  на  СИК  на всички  избори  от 2014-та година до момента.

Той, както и други активни  българи  зад граница, са възмутени, че безусловно една седмица преди  избори те, в комисиите се вкарват хора от партийните централи, които нито имат опит, нито са взели участие в организацията на изборния развой през годините. Като най-скандално те показват обстоятелството, че измененията в описите на  член ове на  СИК  не са станали първоначално и трудът на доброволците за отварянето на тези секции е „ откраднат “.

До момента  избори те постоянно са се организирали по един метод. Посолството се свързваше с мен, с цел да ме помоли да задвижа организацията. Събираха се доброволци, запазваше се зала и толкоз.  Член овете на  СИК  в Екситър постоянно до момента са били доброволци. Партийните квоти в никакъв случай не са били запълвани. Нямали сме и покровители. Големите парламентарно показани партии в никакъв случай не са проявявали интерес към Екситър.

Въпреки че тази година няма да е ръководител на  СИК , е осведомен със обстановката. Прогнозата му е, че в Екситър ще гласоподават и  българи  от прилежащи градове, защото секциите са малко – едвам 35 поради Брекзит. Това значи, че това ще е единствената и най-голяма секция в Югозападна Англия. Предположението му е, че точно това е повода от парламентарно показаните партии да проявят подобен интерес към  избори те там. В същото време неговдува за какво никой от тях не е оказал помощ с организацията.

Това е ненапълно обикновено, само че тук пораждат няколко въпроса – за какво партийните представители не се показаха още в самото начало, тъй че да се знае кои са? Защо не помогнаха с организацията и намирането на помещение? Защо седмица преди  избори те хората в Екситър схващат, че са отделили време и старания, а най-после някой инцидентен ще вземе мястото им в комисията?

За него верният метод е тези решения да бъдат обявявани още първоначално. В момента е причина за безпорядък и даже може да се дефинира като „ насмешка “ с усилята на локалната общественост и в това число да откаже някои от тях да гласоподават. Същевременно с града има чудесна българска общественост – будна, стимулирана, интересуваща се от  Българи я. Дори съществува българско учебно заведение и българска черква.

Жената, която е трябвало да е ръководител на комисията и е осведомена с всички протоколи и процедури, е заменена с мъж, който никой в локалната общественост не познава. На пръв взор няма процесуални нарушавания, само че не е обикновено някой да е положил толкоз старания, да е провел всичко, и в един миг мястото му да бъде заето от чужд, който не е съдействал с нищо – не е морално, в случай че не друго.

Той намира неочакваният интерес и измененията в последния миг в секцията за „ чудноват “. Особено, когато въпросните хора месеци и години преди този момент не са изявявали предпочитание да вземат участие в предизборната подготовка

Тези  избори  ще са доста оспорвани. Както споделих, Екситър като една от огромните секции във  Англия . Явно някой е решил, че доброволците, които с години провеждат секцията в Екситър, са ненадежни. Разбира се, бяха надеждни досега, в който всичко беше проведено и готово.

Той чака това решение да бъде променено, а ЦИК да даде пояснение и да не се позволява да се злоупотребява с хората. Затова и приканва и за интензивност. Междувременно стана ясно, че сходни случаи има из цяла Европа.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР