Снимка: ЕстатНово социологическо проучване на агенция ЕСТАТ“ показва, че в

...
Снимка: ЕстатНово социологическо проучване на агенция ЕСТАТ“ показва, че в
Коментари Харесай

„Естат“: Рекордно нисък ще е прагът за влизане в парламента

Снимка: Естат
Ново социологическо изследване на организация „ ЕСТАТ “ демонстрира, че сега две трети от българите считат за най-големите проблеми на страната повишаването на живота, ниските приходи и цените на силата и горивата. Изследването е извършено със лично финансиране в интервала 10-19 септември т.г. по метода на директно персонално изявление на таблети. В проучването взимат присъединяване 1005 души.

10 на 100 от интервюираните са извели корупцията като проблем.

По данните от изследването 8 партии имат опция за влязат в идващия парламент. Според изследването ГЕРБ-СДС получават 26.1% от гласовете, следвани от „ Продължаваме промяната “ с 16.8%, Движение за права и свободи – 10.3%, „ Възраждане “ с 10.1%, пети са Българска социалистическа партия – 9.3%, следвани от „ Демократична България “ с 6.9%, „ Български напредък “ 4.8% и „ ИТН “ с 4.2%.

41% от интервюираните показват, че ще гласоподават на 2 октомври, 25 на 100 споделят, че по-скоро ще гласоподават, 12% сигурно няма да гласоподават, а други 15 на 100 споделят, че по-скоро няма да гласоподават. 7% от интервюираните към момента не са решили ще отидат ли до урните или не.

„ Предстоящите избори попадат в извънредно отрицателен събитиен подтекст, което образува чувството, че от вота зависи малко или нищо. Посланията на политическите сили са слаби, а акцията е вяла и като разследване, гласоподавателите ще гласоподават не за най-хубавата, а за минимум неприятната опция. Това неизбежно ще се отрази на интензивността, която така и така бележи негативен тренд – от 50 на 100 през април, предходната година, до 40 на 100 през ноември “, вършат извод откривателите.

„ Данните дават съображение да се чака интензивност в границите на 2,2 – 2,5 милиона гласоподаватели, което прави сред 33 и 38 на 100 от всички, имащи право на глас, в това число гласуващите в чужбина. Прагът за влизане в Народното събрание също ще бъде рекордно невисок – сред 90 и 100 хиляди гласа. Най-високо присъединяване се чака от хората на възраст сред 50 и 60 години, приключилите университет, мениджърите и в обитаемоте места, разнообразни от София “, написа още в проучването на „ ЕСТАТ “.

Справка на ДЕБАТИ с изборните резултати след вота на предходните парламентарни избори 14 ноември демонстрира, че тогава най-малката парламентарна мощ „ Възраждане “ е вляза със 127 568 гласа – това е с сред 27 и 37 хиляди гласа повече.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР