Снимка: EPA/БГНЕССпоред многобройни високопоставени американски служители висши руски военни ръководители

...
Снимка: EPA/БГНЕССпоред многобройни високопоставени американски служители висши руски военни ръководители
Коментари Харесай

New York Times: Високопоставени американски служители смятат, че руските военни са обсъдили ядрен удар

Снимка: EPA/БГНЕС
Според многочислени високопоставени американски чиновници висши съветски военни ръководители неотдавна са провели диалози, в които са обсъждали по кое време и по какъв начин Москва може да употребява тактическо нуклеарно оръжие в Украйна, което е асъдействало за нарасналата угриженост във Вашингтон и столиците на съдружниците, написа в своя обява „ New York Times “.

Президентът на Русия Владимир Путин не е взел участие в диалозите, които са били извършени на фона на засилващата се нуклеарна изразителност на Русия и неуспехите на бойното поле. Фактът, че висшите съветски военни водачи обаче въобще са водили полемиките, разтревожи администрацията на Байдън, тъй като демонстрира какъв брой разочаровани са съветските генерали от неуспехите си на терен и подсказва, че прикритите закани на Путин за потребление на нуклеарни оръжия може да не са единствено думи, споделя изданието.

Все отново американски чиновници обявиха, че не са видели доказателства, че руснаците реалокират нуклеарни оръжия на място или подхващат други тактически ограничения, с цел да се приготвят за удар.

Информацията за диалозите е била публикувана в държавното управление на Съединени американски щати в средата на октомври. Американските чиновници не пожелаха да опишат сюжетите, които военните водачи са разглеждали за потребление на нуклеарно оръжие.

Въпреки това Уилям Джей Бърнс, шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ по-рано съобщи, че „ евентуалното обезсърчение “ на Путин да реализира победа в Украйна и неуспехите във войната могат да накарат Русия да употребява нуклеарно оръжие.

Междувременно Джон Кърби, координатор по стратегически връзки към Съвета за национална сигурност на Белия дом, съобщи, че Съединените щати са разтревожени от опцията Русия да употребява нуклеарно оръжие във войната против Украйна.

В изказване за попречване на нуклеарна война, публикувано на страницата на съветското външно министерство, се споделя, че Москва е уверена, че в актуалната турбулентна обстановка първият приоритет е предотвратяването на възможен боен конфликт на нуклеарни сили.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР