Снимка: EPA/БГНЕСНапрежението между Иран и Запада нарасна заради смъртоносното потушаване

...
Снимка: EPA/БГНЕСНапрежението между Иран и Запада нарасна заради смъртоносното потушаване
Коментари Харесай

Протестите срещу „иранските тирани“ се пренесоха и в Сирия

Снимка: EPA/БГНЕС
Напрежението сред Иран и Запада набъбна поради смъртоносното потушаване на 10-те вечери на митинги от страна на ислямската република. Те бяха провокирани от възмущението от гибелта на Махса Амини след ареста ѝ от моралната полиция.

През нощта против понеделник в Иран още веднъж избухнаха гневни митинги. Хората в Техеран приканиха за свалянето на 83-годишния висш водач аятолах Али Хаменей, крещейки „ гибел на диктатора “, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Жена, Живот, Свобода! “ – това беше възгласът на митинга, до момента в който дамите сваляха и изгаряха хиджабите си в огньове или алегорично отрязваха косите си.

В понеделник Иран упрекна Съединените щати, че употребяват размириците, провокирани от гибелта на жена в полицейски арест, с цел да се опитат да дестабилизират страната, и предизвести, че това няма да остане без отговор, защото най-големите митинги от 2019 година насам не демонстрират признаци на намаляване.

Иран потуши общонационалните демонстрации, провокирани от гибелта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, откакто тя беше арестувана от моралната полиция, прилагаща строгите ограничавания на Ислямската република за облеклото на дамите.

Германия привика иранския дипломат в Берлин в понеделник поради репресиите, заяви представител на немското външно министерство.

Запитан за опцията за спомагателни наказания против Техеран в отговор на размириците, представителят съобщи, че „ ще разгледаме всички благоприятни условия “ дружно с други страни от Европейския съюз, съобщи „ Ройтерс “.

Миналата седмица Съединените щати постановиха наказания на иранската нравствена полиция по отношение на изказванията за малтретиране на ирански дами, като обявиха, че считат звеното за отговорно за гибелта на Амини.

В неделя Иран привика посланиците на Англия и Норвегия поради това, което назова интервенция и враждебно медийно отразяване на размириците.

Антиправителствените митинги са най-масовите, обхванали страната след демонстрациите поради цените на горивата през 2019 година, когато по данни на „ Ройтерс “ при репресиите против протестиращите бяха убити 1500 души – най-кървавият припадък на вътрешни безредици в историята на Ислямската република.

По данни на държавната телевизия минимум 41 души са били убити при последните безредици, почнали на 17 септември.

Президентът Ебрахим Раиси съобщи, че Иран подсигурява свободата на изложение и че е разпоредил следствие на гибелта на Амини.
Призиви за стачка
В изказване, оповестено в обществените медии в неделя, главният ирански училищен профсъюз прикани учителите и учениците да проведат първата национална стачка от началото на размириците в понеделник и сряда.

Жените играят значима роля в митингите, размахвайки и изгаряйки покривалата си.

Във видеоклип, публикуван в обществените медии, сестрата на убития по време на антиправителствените демонстрации Джавад Хейдари отряза косата си на гроба му в символ на противоречие с консервативния ислямски дрескод в Иран.
Стотици дами стачкуваха и в Сирия
Стотици дами стачкуваха в следената от кюрдите Северна Сирия в понеделник поради гибелта на иранска кюрдка, арестувана от иранската нравствена полиция, като някои от тях отрязаха косите си и изгориха забрадки, което е ехтене на демонстрациите в Иран.

22-годишната Махса Амини умря по-рано този месец, откакто беше задържана в Техеран от полицията, която ползва строгите ограничавания на Ислямската република за облеклото на дамите. Смъртта ѝ провокира най-големите безредици в Иран от 2019 година насам.

Протестиращите държаха във въздуха фотоси на Амини, до момента в който прекосяваха през улица в североизточния сирийски град Камишли.

„ Тя беше подложена на брутално отношение от иранските тирани. Ние не одобряваме тази засегнатост към която и да е жена в обществото “, съобщи 52-годишният Савсан Хюсеин, чиновник на ръководената от кюрдите администрация, който присъстваше на митинга.

Бащата на Амини съобщи, че тя не е имала здравословни проблеми и че е получила натъртвания по краката в ареста, и счита полицията за виновна за гибелта ѝ.

Иранската полиция отхвърля да й е навредила, като твърди, че тя се е разболяла, до момента в който е чакала дружно с други арестувани дами.

Кюрдските групи управляват обширни територии в Северна и Североизточна Сирия от първите дни на сирийската революция, установявайки автономност, до момента в който президентът Башар Асад – съдружник на Иран – се пробва да потуши протестите в други елементи на Сирия, напомня „ Ройтерс “.

„ Подкрепяме митингите и въстанията в Иран “, съобщи Арва ал-Салех, член на организацията за отбрана на правата на дамите „ Конгра Стар “, която прикани за митинга. „ Не на несправедливостта, не на потисничествот, да на правата на дамите “, сподели тя.

Кюрдското етническо малцинство живее най-вече в район, който се простира сред границите на Армения, Ирак, Иран, Сирия и Турция.

Десетки хора стачкуваха против гибелта на Амини в неделя в иракския кюрдски град Сули. Миналата седмица един от главните кюрдски водачи в Ирак – Масуд Барзани – се обади на фамилията ѝ, с цел да изрази съболезнованията си.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР