Снимка: ЕПА/БГНЕСАмериканският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от

...
Снимка: ЕПА/БГНЕСАмериканският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от
Коментари Харесай

Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп разгласи, че изтегля Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран, която беше контрактувана през 2015 година след договаряния, траяли повече от десетилетие. Той заяви решението си на конференция в Белия дом. Според Тръмп иранското съглашение е " ужасна, едностранчива договорка, която не е донесла мир и в никакъв случай няма да го направи ". Той посочи, че Иран е главен спонсор на тероризма.
След края на изказването си Тръмп незабавно подписа меморандума, с който изтегли Съединени американски щати от договорката. Той акцентира, че неотложно ще бъдат наложени стопански наказания на Иран. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън изясни, че Министерството на финансите на Съединени американски щати ще даде 180 дни на фирмите, които имат бизнес в Иран да прекратят контрактите си. Ако обаче не го създадат, ще им бъдат наложени наказания.
Американският държавен глава акцентира в речата си, че има доказателства, че Иран не съблюдава сделката и предходната седмица Израел е дал доказателства за това посредством разследващи документи. " Израел разгласява предходната седмица разследващи документи, дълго време укривани от Иран, които изрично демонстрираха, че режимът в Техеран продължава да работи за нуклеарни оръжия ", сподели Тръмп.
Веднага след изявлението на Тръмп изключителна конференция даде министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху, който благодари на американския президент за решението му да изтегли Съединени американски щати от съглашението с Иран.
Френският президент Еманюел Макрон разгласи, че Франция, Германия и Англия съжаляват за американското решение. Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини изрази вяра останалите страни, подписали се под нуклеарната сделка, да продължат да я съблюдават. Тя акцентира, че съглашението е работещо.
Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят излизането на Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран и нападателната американска политика в областта на търговията на срещата на високо ниво Европейски Съюз - Западни Балкани в София на 17 май, написа в " Туитър " ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, представен от осведомителните организации.
Президентът на Иран Хасан Рохани разгласи в тв изказване, че е наредил да бъде рестартирана програмата за обогатяване на уран, съобщи Би Би Си. " Наредих на иранската Организация за атомна сила да се приготви, с цел да стартира да обогатява уран на индустриално равнище. Ще изчакаме няколко седмици, ще беседваме със съдружниците и с останалите страни, подписали споразуението. Всичко зависи от националните ни ползи ", сподели Рохани.
Споразумението беше подписано във Виена през 2015 година сред Иран, Съединени американски щати, Китай, Русия, Франция, Англия и Германия. С него властта в Техеран се ангажира " при никакви условия да не търси или да се снабдява с нуклеарни оръжия ", а Западът – да вдигне глобите, наложени на Иран.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР