Снимка: ЕПА/БГНЕС Макар замърсяването на въздуха в България да е

...
Снимка: ЕПА/БГНЕС Макар замърсяването на въздуха в България да е
Коментари Харесай

Намаляло е замърсяването на въздуха у нас, но още е далеч от нормите за чистота


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Макар замърсяването на въздуха в България да е намаляло от 2011 година насам, страната ни към момента е надалеч от екостандартите изключително във връзка с фините прахови частици, поради което и беше наказана от Европейската комисия. За да се подобрят нещата, общините би трябвало по-активно да ползват ограничения за опазването на въздуха, разяснява екоминистърът Нено Димов по време на взаимно съвещание на парламентарните комисии по околна среда и води и по опазване на здравето в сряда.

Данните от измерванията за качеството на въздуха през 2016 година демонстрират, че към този момент има общини с реализирани условия за качеството на въздуха. Това са Девня, Добрич, Пирдоп и Сливен. " Това е позитивна наклонност, при изискване че до неотдавна България не докладваше пред Европейска комисия нито една община в сходство с условията. Проблемът би трябвало да е ясно адресиран от локалната власт, която да вземе ограничения за понижаване на замърсяването “, сподели Димов.

Той разгласи, че качеството на въздуха ще бъде предпочитана тематика за българското председателство на Европейски Съюз, защото още 15 страни са изправени пред наказателна процедура за качеството на въздуха. Димов напомни, че след правосъдното решение против България за надвишени равнище на фините прахови частици с общините се работи по набелязване на ограничения за понижаване на замърсяванията.

Вече стартира подписването на контракти с общините за даване на общ запас от 3 млн. лева за разработване на стратегии за запазване на въздуха, а настрана още 115 млн. лева от оперативната стратегия " Околна среда " са планувани за използването на въпросните ограничения.

Сключени са контракти с общините Асеновград, Благоевград, Варна, Враца, Гълъбово, Димитровград, Монтана, Несебър, Перник, Пловдив, Шумен за актуализация на техните стратегии за запазване на въздуха.

" От общинските управляващи зависи какъв брой дейно ще употребяват средствата. Те би трябвало тъкмо да дефинират аргументите за замърсяването, методите за решение на казуса, само че и вероятните източници на финансиране и периодите за решение на казуса с качеството на въздуха “, акцентира министърът. Общините записват два съществени източника на замърсяване – битовото отопление с твърди гориво и остарелия авто парк, добави той.

Димов уточни още, че се създава Национална стратегия за качеството на атмосферния въздух с Международната банка за възобновяване и развиване. Тя се финансира по план в границите на ОПОС и би трябвало да е подготвена до март 2018 година, измежду което ще бъде призната от Министерския съвет. Документът ще набележи политики и ограничения, които общинските управляващи не са в положение да възнамеряват и приложат независимо. Междуведомствена работна група би трябвало да проучва вероятните ограничения при горивата за битово отопление, като се подтиква използването на въглища с по-висока калоричност и по-ниско наличие на сяра и пепел. Друга работна група ще дефинира методите за възстановяване качеството на въздуха при автомобилния превоз и характерностите, на които би трябвало да дават отговор колите.

Министър Нено Димов разяснява пред парламентарните комисии митингите в село Труд и Нова Загора против миризмите от активността на биоцентралите там. " Ние нямаме законодателно съображение за решение на казуса. След диалози с Министерството на здравеопазването започваме работа по нов правилник за разстояние на обектите от обитаемоте места, тъй като остарялата разпоредба е анулирана. Инсталациите за биомаса са модерни технологии за решаването на екологични проблеми, само че те работата им не може да е за сметка на здравето и комфорта на хората в региона “, съобщи екоминистърът.

Заместник-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова отбелязва увеличение на броя на болесттите на дихателната система - остри бронхити, бронхопневмонии и пневмонии..Установено е още завишаване на броя на хоспитализациите вследствие на обостряне на хроничните болести и положения, най-много свързани с заболявания на долните дихателни пътища, както и разпространяването и затрудненията на остри респираторни болести в интервалите на откритите несъответствия.

Представителят на Световната банка в София Тони Томпсън сподели, че за България в отчетите на СБ е регистрирано, че е страната с най-високите равнища на прахово замърсяване на въздуха, както и е с най-високо равнище на случаи на преждевременна гибел поради замърсяване на въздуха. Според прогнозите, представени от него до 2030 година, в случай че не бъдат взети съответни ограничения, някои от най-силно замърсенните градски центрове в Европа ще бъдат в България. Томпсън уточни, че би трябвало да се увеличи ползата и ангажираността измежду българското общество към тематиката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР