Снимка: ЕПА/БГНЕС Лидерът на опозицията в Армения и водач на

...
Снимка: ЕПА/БГНЕС Лидерът на опозицията в Армения и водач на
Коментари Харесай

Лидерът на опозицията в Армения е арестуван


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на опозицията в Армения и лидер на антиправителствените митинги Никол Пашинян е бил арестуван. Това съобщи в неделя генералната прокуратура на страната, където към този момент 10 дни не престават демонстрации, съобщи Франс прес.

Депутатът и водач на опозицията Никол Пашинян, както и още двама парламентаристи от опозицията, " са били арестувани, до момента в който са правили дейности, рискови за обществото ", посочи прокуратурата в официално съобщение.

Протестиращите в ред арменски градове упорстват към този момент 10 дни за отдръпване от властта на експрезидента Серж Саркисян, назначен неотдавна за министър-председател с подсилени компетенции, припомня Агенция Франс Прес.

ТАСС цитира известия, съгласно които полицията в Армения е почнала през днешния ден със мощ и специфични средства да разпръсва протестиращи в центъра на Ереван.

По-рано в неделя арменската полиция съобщи, че е " извела наложително " Никол Пашинян от мястото на нова протестна проява, проведена в Ереван след провалената тази заран среща на опозиционния водач с премиера Саркисян.

Източник от апарата на арменския парламент съобщи за ТАСС, че статутът на тримата депутати остава към този момент неразбираем. Според закона парламентаристи може да бъдат арестувани или задържани единствено с утвърждение на Националното заседание.

Адвокати пристигнали в полицейския сектор, където се намирали тримата, само че органите на реда не ги пуснали да влязат.

Според арменската прокуратура Пашинян и другите двама депутати " са нарушили неведнъж и жестоко закона за демонстрациите, организирайки противозаконни шествия и манифестации и отправяйки апели да се блокират пътищата и да се сковава активността на публичните институции ".

След като разгласи днешния протест за противозаконен, полицията блокира напълно централния Площад на републиката в Ереван. Тя даде обещание подпомагане на опозиционерите, с цел да проведат акцията си другаде, " където няма да нарушават правата на другите жители ", осведоми ТАСС.

Участниците в протестнните акции обаче не бързат да се разотидат от площада, където е ситуирана по-специално постройката на арменското държавно управление. Междувременно продължава шествие на опозицията по централния бул. " Месроп Мащоц ".

Полицията в Ереван задържа нови деятели, които се пробват да затворят придвижването по централните улици.

" На фона на противозаконните акции в Ереван разнообразни хора и групи готвят закононарушения против националната сигурност и конституционния ред в страната ", съобщи в това време арменската Служба за национална сигурност. Тя предизвести, че тайните служби държат под око " тези хора и техните последователи ", вземат " съответните оперативно-разузнавателни ограничения ".

Свещеници от Арменската апостолическа черква отидоха през днешния ден при стачкуващите и приканиха всички участници в спора да запазят успокоение. Патриархът - католикосът на всички арменци Гарегин Втори, изрази страдание във връзка конфликтите сред опозиционери и полиция и вяра за допустимо най-сорошно нормализиране на ситуацията в Ереван.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР