Снимка: dir.bgПроф. Никола Георгиев си отиде на 82 години. Той

...
Снимка: dir.bgПроф. Никола Георгиев си отиде на 82 години. Той
Коментари Харесай

Черна вест! Много хора плачат сега. Почина големият българин

Снимка: dir.bg

Проф. Никола Георгиев си отиде на 82 години. Той беше един от най-големите интелектуалци на днешното време. Преподава Теория на литературата повече от 45 години в Софийския университет " Климент Охридски ".

Гуру е на голям брой филолози в Алма Матер, които препълват залите на лекциите му и го слушат с същинско поклонение. Наричан е " Бога, Господа, Малкия Аристотел. " Някои го смятат за ексцентрик и чешит, написа dir.bg.

Преди измененията е считан за отстъпник, даже през 60-70-те години вършат опити да го уволнят. Обвиняват го, че преподава " всякакви буржоазни хрумвания ". " Друг път... ", дава отговор на предложенията да стане член на комунистическата партия.

След 10 ноември 1989 година също не е измежду любимците - новата власт не е удовлетворена, че не е получила безапелационна поддръжка от него. Но все пак го канят за дипломат, културно аташе, даже за президент. Той отхвърля.

Роден е на 24 ноември 1937 година в Казанлък. Завършва гимназия в София и Българска лингвистика в Софийския държавен университет. През 1972 година пази дисертация на тематика " Лириката. Развой на понятието. Същност ".



Става лекар на филологическите науки с дисертация на тематика " Цитиращият човек в художествената литература " (1995), професор по доктрина на литературата в Софийския университет (1995). Ръководител на Катедрата по доктрина на литературата към Факултета по славянски филологии (1991 - 1995). Лектор по български език и литература в университетите в Прага, Санкт Петербург, Залцбург, Кардиф, Лондон, Киев, Пенсилвания.

Чете лекции по Обща доктрина на литературата и културата, поетика, изразителност, разбор на литературното произведение, стихознание, фолклор, съветска литература, литературознанието на XX век. Въвежда нови трендове и подходи в интерпретацията на обособените произведения. Изследвания на проф. Никола Георгиев са оповестени в голям брой задгранични издания - на немски, полски, словашки, чешки, сърбо-хърватски език.

Доктор хонорис идея на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". Носител на Хердерова премия за литература (2000) и на Националната премия за литературна рецензия " Иван Радославов и Иван Мешеков ".

Поклон пред паметта му!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР