Снимка: bulnews.bgСамо в рамките на година област Враца се е

...
Снимка: bulnews.bgСамо в рамките на година област Враца се е
Коментари Харесай

Тревожни данни: Само за година област Враца се стопи близо с една община

Снимка: bulnews.bg

Само в границите на година област Враца се е стопила близо с една дребна община, а популацията е застаряващо, смъртността - висока, демонстрират данните от разбор на териториалното статистическо бюро, написа bulnews.bg.

Последните числа сочат, че популацията в региона е 162 549 индивида, като за последната година е намаляло с 3 096 души. Най-малката община в района – Хайредин, е с 4 234 поданици, което е съвсем същата численост.  

Жените в региона са повече - 50.8% от популацията, или на 1 000 мъже се падат 1 035 дами.

Към края на предходната година в градовете са живели 95 695 души, или 58.9% от популацията на региона, а в селата - 66 854  души (41.1%).  

Най-голям брой население е концентриран в община Враца. Тук живеят 64 447 лица, или малко над 39% от общият брой за региона. В съпоставяне с края на 2017 година броят на популацията в община Враца понижава със 738 души, или с 1.1%.

В регионалния център град Враца в края на годината са живели общо 52 617 индивида, от които 25 255 мъже и 27 362 дами. В съпоставяне с 2017 година популацията на града понижава с 503 индивида.

Анализът демонстрира още, че процесът на застаряване на популацията продължава, като в края на предходната година хората на 65 и повече навършени години са 39 293, или 24.2% от популацията на региона. В съпоставяне с миналата година делът на популацията в тази възрастова група нараства с 0.3 процентни пункта.

Процесът на остаряване е по-силно изразен измежду дамите в сравнение с измежду мъжете, разясняват статистиците. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност измежду мъжете и като разследване от нея - по-ниска междинна дълготрайност на живот при тях. 

Добрата вест в цифрите е, че броят на столетниците в региона е 5 индивида.
 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР