снимка: БулфотоВсеки ден от 1-ви до 12-ти август според традицията

...
снимка: БулфотоВсеки ден от 1-ви до 12-ти август според традицията
Коментари Харесай

На 1 август празнуват Здравко и Здравка

снимка: Булфото

Всеки ден от 1-ви до 12-ти август съгласно традицията подхожда на един месец от годината, броено от септември нататък.

Каквото ще бъде времето денем, такова ще бъде и през месеца. Така се дефинира удобна ли ще е новата стопанска година.

На този ден (първия Макавей) всички зетьове отиват при тъста си на посетители, носят блага и целуват ръка (затова някъде назовават празника Зетьовден). Гощават ги с вино и пресни питки. От Макавей стартират Богородичният пост, който трае две седмици до Голяма Богородица.

На 1 август имен ден празнуват Здравко, Здравка, Макавей

Здравко

• Името Здравко е славянско и води своето начало от цветето здравец.

• от поверие това име е давано на момчета, с цел да им носи здраве.

• Мъжете с това име честват имен ден на Цветница.

 

Значение на буквите в името

З

мощно въображение и вътрешен глас, желанието да се разграничи от външната действителност и да живее в затворен свят, в сложни обстановки отдръпване от решение на казуса.

Д

схващане, размисъл преди всяко начинание, фамилията – най-важното нещо, предпочитание да се оказва помощ, колебливост в връзките, податливост към разбиране на паранормалното.

Р

дарба да не бъдат излъгани от външни фактори, дарба да проникват в същността, самочувствие, блян за интензивност, храброст, пристрастеност и от време на време безразсъдно вдишване на риск и авантюризъм, податливост към догматизъм в разсъжденията.

А

знак на началото, силата и желанието да започнеш нещо и да го осъществиш, предпочитание за нравствен и физически комфорт.

В

лекост в връзката, опция за бързо определяне на контакт, действително разбиране на действителността, единение с природата, креативна персона.

К

устойчивост, мощ на духа, дарба да се пази загадка, изключителна прозорливост, главен принцип в живота - " всичко или нищо ".

О

мощни и дълбоки усеща, дарба да се оправят с парите, нужда от самопознание, предпочитание да се разбере личната цел, богата вътрешен глас, дарба да отделят най-важното и значимото от суетата на живота.

На 1 август стартират Богородичните пости, които не престават две седмици и свършват с огромния християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август.

Той е един от четирите многодневни интервали на молитва и самоограничение през годината.

В идващите две седвици - от 1 до 14 август, Църквата молитвено се приготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, празнувани всяка година надлежно на 6 август и 15 август.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата предлага потреблението единствено на сурови плодове и артикули и неготвена храна. Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гостби, а в събота и неделя се позволява храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се позволява риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се употребява риба. Имен ден имат хората, носещи името Евдоким, Евдокия.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР