Снимка БулфотоВажно съобщение дойде от НАП - Варна, което касае

...
Снимка БулфотоВажно съобщение дойде от НАП - Варна, което касае
Коментари Харесай

НАП-Варна: С надвнесения данък физическите лица могат да погасяват всякакви задължения

Снимка Булфото

Важно известие пристигна от Национална агенция за приходите - Варна, което касае всички хора със отговорности. От Национална агенция за приходите Варна припомнят, че след прелюдия нов член-130а в Данъчно–осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), в действие от началото на 2021 година, физическите лицата, показали в годишната данъчна декларация надвнесени суми, имат опция да заявят тази сума да послужи за погасяване на други отговорности.

С направените промени е планувана опция да се уточни и какъв тип да са те – налози, ДОО, ДЗПО или ЗО, както и отговорности, подлежащи на наложително осъществяване. За да се възползват от тази опция, физическите лица би трябвало да попълнят част IV на годишната данъчна декларация. С надвнесените суми жителите могат да погасят както остарели отговорности, по този начин също и бъдещи такива, написа.

От Национална агенция за приходите Варна прецизират, че разпределението не може да надвишава сумата за възобновяване, както и че сумата не може да остане за последващи заплащания, в случай че има съществуване на отговорности. В случай, че лицето не упражни това си право, сумата на надвнесения налог се възвръща по посочената сметка на титуляра.

В началото на март в портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите ще са налични авансово попълнените заявления за облагане на приходите на физически лица.

Потребителите, които имат личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф, ще могат да се възползват от авансово въведената в декларациите им информация за получени от тях приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, дотации, изплатени на аграрни производители, приходи от наем за парцели, чиито наематели са юридически лица, ако платците на приход са подали информация за техния размер.

Към момента Национална агенция за приходите Варна е издала 77 691 лични кода на жители, като от началото на 2021 година са издадени 1 553 нови лични идентификационни кодове. С ПИК на Национална агенция за приходите могат да се употребяват, както е-услугите на Агенцията, по този начин и е-услуги, предоставяни от други администрации, измежду които Национален осигурителен институт, Националната здравно-осигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията и др

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР