снимка: БулфотоВ най-критично състояние е яз. “Асеновец.ВиК - Сливен, смята,

...
снимка: БулфотоВ най-критично състояние е яз. “Асеновец.ВиК - Сливен, смята,
Коментари Харесай

Започва контролирано изпускане на язовири

снимка: Булфото

В най-критично положение е бент. “Асеновец ”.

ВиК - Сливен, счита, че оборудването ще стартира да прелива до 4-6 дни. 

Започва следено изпускане на софийския язовир “Искър ” заради снеготопенето и предстоящи превалявания. По тази причина министърът на околната среда Емил Димитров ревизира някои от водните обекти в събота, а по-късно издаде инструкции за взимане на ограничения.

“Искър ” е с разполагаем размер 524,9 млн. кубика, а с топенето на снега се чакат още 172,6 млн. куб. м. Затова в сектора до бент. “Панчарево ” ще стартира следено изпускане по река Искър, предава actualno.com. Допълнително Водноелектрическа централа “Пасарел ” и “Кокаляне ” ще работят на цялостна мощ.Същевременно е подредено да се поддържа свободен размер в “Бели Искър ”, който да поеме в допълнение вода при потребност. В най-критично положение е бент. “Асеновец ”. ВиК - Сливен, счита, че оборудването ще стартира да прелива до 4-6 дни. Затова се подрежда на града да употребява вода за пиянство само от язовира и да не се употребяват подземни водоизточници. Речното легло след язовирната стена било почистено и нямало заплаха от наводнения, показват от министерството. Според напътствието свободен размер би трябвало да се поддържа и в язовирите “Калин ” и “Карагьол ”, както и “Дяково ”, при който също стартира изпускане, а постъпващият приток ще се употребява за произвеждане на ток.

Изпускане стартира и на “Христо Смирненски ” и “Копринка ”. В случай на увеличение на притока в “Йовковци ” и надлежно така наречен висока вълна, ВиК следва да уведоми популацията и способените органи, с цел да не се позволява опасност за хората. От бент. “Студена ” към момента няма потребност от следено освобождение на вода, само че са взети ограничения за ограничение на притока. За произвеждане на електрическа енергия ще се употребяват и постъпващите непотребни води в язовирите “Тополница ”, “Жребчево ” и “Копринка ”.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР