снимка: БулфотоВ момента 42-рият български контингент продължава да е част

...
снимка: БулфотоВ момента 42-рият български контингент продължава да е част
Коментари Харесай

Съюзниците от НАТО взеха решение за постепенно изтегляне на контингентите в мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан

снимка: Булфото

В момента 42-рият български контингент продължава да е част от задачата „ Решителна поддръжка “ и ще бъде изтеглен според решенията, взети от съдружниците.

 

Министрите на външните работи и министрите на защитата на страните-членки на НАТО организираха през днешния ден изключителна среща посредством видеоконферентна връзка с намиращите се в Брюксел държавен секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и секретаря по защита Лойд Остин. Министрите разискаха наличието на НАТО в Афганистан и обстановката към Украйна, предава Българска национална телевизия.

През 2001 година съдружниците дружно взеха решение за активиране на член 5 от Северноатлантическия контракт за първи път в историята на НАТО. Днес, още веднъж дружно, взеха решение за последователно евакуиране от 1 май 2021 година на контингентите в задачата „ Решителна поддръжка “. Процесът ще продължи няколко месеца. С поетапното евакуиране на задачата на НАТО в Афганистан не се приключва задължението на съдружниците към стабилността в страната. Това ще разреши отварянето на нова страница в връзките с Афганистан. В процеса на преустановяване на задачата съдружниците ще следват виновен метод, за опазване на постигнатото през последните 20 години, в това число по отбраната на човешките права, изключително правата на дамите, децата и малцинствата.

По Украйна министрите разискаха скупчването на съветски войски и въоръжение наоколо до границите на страната и на територията на нелегално анексирания полуостров Крим, както и свързаната с това ескалация на напрежението. Съюзниците единомислещо осъдиха съветските дейности и потвърдиха твърдата си поддръжка за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници.

 
 
Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР