снимка: БулфотоВ крайна сметка парламентът проведе единствено обсъжданията по бюджета,

...
снимка: БулфотоВ крайна сметка парламентът проведе единствено обсъжданията по бюджета,
Коментари Харесай

След дълго заседание днес, парламентът все пак отложи гласуването за бюджета на НЗОК за петък

снимка: Булфото

В последна сметка Народното събрание организира само разискванията по бюджета, а гласуването беше отсрочено за петък, както ще бъдат подготвени плановете на комисията.

Пореден дълъг ден на процедурни разногласия, голям брой изявления и напрежение сред депутатите, този път в опит за гласоподаване на бюджета на НЗОК. 

В последна сметка, обаче, парламентът организира до 22:00 ч. само обсъжданията по бюджета, а гласуването беше отсрочено за петък, когато ще бъдат подготвени и плановете на комисията.

Бурните диспути започнаха още сутринта. В продължение на часове, депутатите спореха от коя дата да влезе преизчисляването на пенсиите - от 1 октомври или 25 декември. В последна сметка беше признато предлагането на Бюджетната комисия и актуализираните пенсии остават за Коледа. През месеците октомври, ноември и декември, всички пенсионери, без изключение, ще получат по 120 лв. добавка. Народните представители утвърдиха и предложението майчинството през втората година да е 650 лева

Няколко пъти напрежението ескалираше, стигна се и до по-сериозни ограничения.

Председателят на Народното събрание наказа със " забележки " депутатите Филип Станев, Тошко Йорданов, Станислав Балабанов от Има Такъв Народ и Георги Свиленски от БСП заради неприлични думи.

Последваха още веднъж много реплики, изявления, спирания за почивки. 

По време на заседанието депутатите изгубиха време и да търсят здравния министър Стойчо Кацаров, който напусна пленарната зала.

„ Министър Кацаров не подвига телефона си, в това число и на мен “, отговори ръководителят Ива Митева на многочислените апели Кацаров да се върне и да взе участие в разискванията.

„ Оттеглих се, с цел да не ви попреча да гласувате по-бързо законопроекта за бюджета “, отговори по-късно здравният министър, откакто се причисли към дебатите след над час неявяване.

„ Няма проблем с финансирането на лекуването на децата в чужбина. Средствата са планувани в закона за държавния бюджет, който ще гледате на следващия ден. Не е нужно да ги приемате с днешния закон “, разяснява той от парламентарната естрада, подканяйки депутатите да работят по-бързо.

Министър Кацаров разяснява още, че „ няма драма “ с бюджета на НЗОК, а по-важните текстове са в закона за държавния бюджет, който към момента следва, където са написани средствата за медиците на първа линия, както и за медикаментите.

Междувременно депутатите от „ ИТН “, „ Демократична България “ и „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ демонстративно напуснаха пленарната зала по време на продължаващите разисквания по актуализацията на бюджета на НЗОК.

„ ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия вършат разноски, които ги няма. Дефицит значи, че би трябвало да се теглят заеми или да се подвигат налози. Ние излязохме от залата, с цел да се консултираме какво можем да създадем, както и да предотвратим по-голяма вреда “, изясни общото решение ръководителят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, предава Българска телеграфна агенция. 

„ Бюджетът на НЗОК, с разнообразни взаимно изключващи се оферти, загуби салдото си и излезе на недостиг. Дефицитът не е малко “, предизвести от своя страна ръководителят на отрасловата комисия Любомир Каримански, според който останалите в залата обединения желаят да провалят приемането му.

„ В зала се разисква бюджет без цифри. Приема се бюджет на ангро “, поддържа тезата Мая Манолова, която изрази подозрение, че партиите на статуквото разтакават работата по бюджета, с цел да не могат да заседават комисиите, най-много правна, която да работи по измененията в Закона за правосъдната власт.

„ От няколко дни бюджетната процедура се употребява, с цел да бъде взет за пленник Народното събрание и целият политически развой в страната “, счита съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

На противоположното мнение бяха ГЕРБ и Движение за права и свободи, допълват БГНЕС. 

„ Поведението на депутатите е безконтролно и заплашва лекарите да останат без пари, както и да не доближават средства за лекуване на заболели деца “, разкритикува проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ напускането на депутатите от протестните обединения.

Контрира го обаче Крум Зарков от Българска социалистическа партия, който му напомни, че до този миг от ГЕРБ са били напълно „ срещу “ актуализацията, определяйки изявлението му като измама, която е неприемливо, когато става въпрос за деца.

Последва коментар от страна на Йордан Цонев. „ Празната зала по време на гледане на бюджета за НЗОК приказва единствено по себе си за тези, които ги няма. От два дни сътрудниците ми от Движение за права и свободи се опитваме да оказваме помощ на Има Такъв Народ. Поне 10 пъти ви вадим от обстановки, къде от неведение, къде от липса на опит нещата не вървят “, разяснява депутатът от Движение за права и свободи.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР