Снимка БулфотоВ България след осем години ще имаме нужда от

...
Снимка БулфотоВ България след осем години ще имаме нужда от
Коментари Харесай

Тежка криза в училищата: Само след 8 години ще има жесток глад за учители

Снимка Булфото

В България след осем години ще имаме потребност от 39 000 учители, тъй като една огромна част от тях ще се пенсионират и по тази причина би трябвало да се вземат ограничения, с цел да бъде обезпечена просветителната ни система с учители.

Това сподели ръководителят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева при представянето на резултатите от европейския план " Нов път за нови гении в преподаването " /NEWTT/, представена от „ Монитор “. Учителите в България са към 90 000 сега.

По плана е направено проучване от Университета в Дюсбург-Есен, което съпоставя уменията и настройките на учители от обичайни и различни форми на подготовка. Целта на плана е да отвори пътя към класните за стаи за сполучливи и стимулирани експерти от разнообразни професионални сфери. Той поражда в отговор на няколко общи проблеми, пред които са изправени редица европейски страни - дефицит на учители, незадоволителна практическа подготовка на бъдещите педагози, ранно овакантяване на учителската специалност и некадърност на образованието да посрещне потребностите на учениците в 21-и век.

В рамките на плана е проучен еластичен достъп до учителската специалност през различни обучителни стратегии, които разрешават на участниците по едно и също време да се образоват и да работят като учители в действителна учебна среда. Иновативните стратегии включват и сериозна поддръжка от ментори и наставници с дълготраен опит в преподаването, изясни ръководителят на плана Нели Колева. Тя сподели, че за присъединяване в плана е имало над 4000 претенденти от петте страни, като българските учители, минали през двегодишните образования, са към 100. Резултатите от плана демонстрират, че след двегодишното образование и преподаването в учебно заведение учителите от различните стратегии в България и в Баския район се усещат най-добре готови за специалността измежду участниците от другите страни.

Отново по плана, учителите от България и от Австрия, са посочили по-добри познания по педагогика от обичайно подготвените педагози. Целта на плана е опитът, добит посредством пилотните стратегии в другите страни, да се употребява за рекомендации за национални и европейски политики за привличане, образование и задържане на нови експерти в учебното обучение.

МОН е сътрудник на този план, тъй като изгодата от него е извънредно огромна за просветителната ни система, сподели заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Тя означи, че по националната стратегия " Мотивирани учители " 100 експерти в избрани области ще може да се преквалифицират, с цел да преподават по физика, математика, астрономия, осведомителни технологии и по непознати езици, защото за тези образователни предмети има дефицит на учители.

В България изследването е най-мащабно и успяхме положителните практики да бъдат заложени като положителни политики, за които чакаме положителни резултати, съобщи Михайлова.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР