снимка БулфотоУ нас животът на хората е най-кратък, а детската

...
снимка БулфотоУ нас животът на хората е най-кратък, а детската
Коментари Харесай

Здравният министър с отчет: У нас животът е най-кратък, а детската смъртност най-висока

снимка Булфото

У нас животът на хората е най-кратък, а детската смъртност най-висока. Това се споделя в доклада на здравния министър от служебното държавно управление Стойчо Кацаров. 

Пациентите доплащат от джоба си съвсем половината от цената на оказаната им здравна помощ, написа в документа, съобщи Нова тв.

Ние сме втората страна с минимален брой медицински сестри. Налице са тежки районни диспропорции в предлагането на здравна помощ и незаслужено систематизиране на средствата сред обособените медицински специалности, написа още в него.

Вижте какво гласи целия доклад: 

Завършихме 2019 година преди всичко в света по смъртност с коефициент на обща смъртност – 15.5. За 2020 година този коефициент е 17.8, а за първите 5 месеца на 2021 година надмина 21. Леталитетът от COVID-19 у нас е два пъти по-висок от междинния в Европейски Съюз. По броя сложени ваксини сме последни в Европейски Съюз. От 1-ви януари до 11 май лекарите пътуваха до РЗИ (някои над 100 км), за да получат ваксини за своите пациенти. За интервала в страната са сложени 960 хиляди ваксини. 

Ние осигурихме доставката на ваксини до всяка община и логистичен център в страната. От 11 май до момента са сложени 600 хиляди ваксини.

До 11 май възрастните хора и хората с тежки заболявания не бяха приоритет на имунизационния проект. Това е една от аргументите за високата смъртност, записана от началото на годината. Дори хората, настанени в домове за възрастни, са имунизирани единствено на половина.

Дадохме приоритет на имунизацията на възрастните хора и тези с тежки хронични болести. Сформираха се мобилни екипи за ваксиниране на трудноподвижните хора и жителите на отдалечените и труднодостъпни обитаеми места. За интервала 11.05.2021-10.06.2021 са сложени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст. За времето от 1 януари до 11 май са били сложени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст. 

Скандалите към закупуването на имунизациите, безредните решения по ръководството на рецесията, включително и на имунизациите, позволиха в страната да се сътвори отрицателна настройка против имунизациите.

Стартирахме осведомителна акция за разпространение на изгодите от имунизацията против коронавирусната инфекция; организирахме срещи за съдействие с общини, НСОРБ, представителите на СЗО в България; Представителството на Европейска комисия, БЧК, БЛС, НСОПЛ, шефовете на регионалните лечебни заведения в страната, АРФАРМ, БАТЕЛ, БГФА, БЗС. НСОПЛБ, НСЧБ, ББА и други

Заварихме над 5000 души с неправилно издадени документи. Липсваше даже оперативна процедура за поправянето им. Сертификатът можеше да се получи единствено от лица, имащи електронен автограф

Създадохме процедура за премахване на неточности във към този момент издадени документи. Организирахме издаването на електронен документ за имунизирани, тествани и преболедували (зелен сертификат), като  България стана една от първите стани в Европейски Съюз, която го валидира и българските жители, които са имунизирани, могат да пътуват с него без ограничавания след 1 юни. Създадохме опция за евакуиране на зеления документ без да е належащо жителите да имат КЕП или да посещават имунизационен център.

Изготвихме Национален действен проект за справяне с пандемията.

Актуализирахме противоепидемичните ограничения в синхрон с индикаторите за разпространяването на болестта в страната. Създадохме гъвкави процедури за влизане в страната, както и облекчени процедури на реципрочна основа с други страни - Румъния.

Премахнахме рестриктивните мерки пред присъственото образование на учениците и студентите.

Намалихме рестриктивните мерки при визити на спортни мероприятия. Премахнахме условието за ПСР проучване на деца до 6-годишна възраст при влизането им в страната.

Въвеждаме обединен народен КОЛ-център, към който жителите ще могат да насочат запитванията си за имунизацията, противоепидемичните ограничения, други

Медико-статистическата информация не е събирана систематично и има огромни празноти. Нямаме даже приблизителна оценка на броя на българите, които към този момент са се срещали с вируса. По брой на извършените проби за COVID-19 сме на последно място в Европейски Съюз, а леталитетът е два пъти по-голям от междинния в Европейски Съюз

Извършваме сероепидемиологично изследване и пресечен разбор на данните за броя на българските жители, които към този момент са се срещали със SARS-CoV-2, с цел да имаме точна прогноза по кое време страната ни би могла да реализира групов имунитет (преболедували, ваксинирани, срещнали се с вируса).

Със заповед на министъра на опазването на здравето е предоставено на НЦОЗА осъществяване на цялостен разбор на дейностите по ръководство на рецесията с COVID-19, разбор на изключителната смъртност и активността на лечебните заведения. Анализът е осъществен, показан на обществеността и импортиран в Народното събрание.

Страната ни нямаше до момента обединен протокол за държание при заразяване със  SARS-CoV-2, което също е измежду аргументите за високата смъртност;

Създадохме работна група с представители от 17 експертни медицински съвета за правене на Единен народен протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лекуване на пациенти с COVID-19.

Протоколът е приключен и оповестен на интернет страницата на Министерство на здравеопазването.

Заявихме присъединяване в общоевропейската процедура за обезпечаване на ваксини против COVID-19 за идващите две години – 2022/23. Стартирахме и процедура за приемане на единодушие от Европейска комисия и производителите на ваксини за даряване на избрани количества от тях на страни от Западните балкани и Източна Европа, в случай че потребностите на страната ни са задоволени.

Осъществени са дарения на 172500 ваксини на страните Бутан, Босна и Херцеговина 50000, Р С Македония 51000 (в развой на изпълнение), Бангладеш 271000.

Наследихме План за възобновяване и резистентност, в който повече от половината средства бяха ориентирани към слагане на топлоизолации и строителни действия.

В извънредно късите периоди, които остават за внасянето на проекта в Европейска комисия, написахме напълно нов План за възобновяване и резистентност в областта на опазването на здравето.

Вместо слагане на стиропор, фокусът ще се насочи към цифровизация в опазването на здравето, телемедицина, въвеждане на нововъведения и нови технологии,

Планът планува създаване на центрове за лекуване на мозъчно-съдова болест и център за образование на експерти, създаване на система за незабавна помощ, с потребление на въздушен превоз, като закупуването на хеликоптери и всичко належащо за действието на системата.

Особен фокус слагаме на достъпа до опазване на здравето в районите, както и на подпомагането само че доболничната помощ.

Заварихме план за създаване на потенциал на лечебните заведения за посрещане на пандемия в съвсем насипно положение, без ясни критерии и изцяло непрозрачни процедури за асортимент на претенденти. Проектът е по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, а срокът за осъществяване е бил удължаван два пъти.

Преработихме напълно критериите за финансиране на Проекта. Включихме всички лечебни заведения (според утвърденото към този момент от Европейска комисия задание единствено държавни и общински) в страната, които са лекували заболели с COVID-19, публикувахме критериите и изпратихме писма на всички заинтригувани страни.

Предстои пускане на процедурите по ремонт и закупуване на инсталация.

Обнародвахме промените в над 20 от съществуващите медицински стандарти, за понижаване на административната тежест и основаване на повече благоприятни условия за увеличение на възнагражденията на лекари, медицински сестри и различен личен състав на лечебните заведения.

Заварихме неприятно проведена система за специализация на лекарите, която в доста случаи слага младите експерти в извънредно неподходяща обстановка по време на образованието. 

Стартирахме работа по изменение на две наредби, свързани с акредитацията на лечебните заведения и специализацията на младите лекари за възстановяване на изискванията, реда, организацията и възнагражденията им.

Ø  Направена е незабавна смяна в Наредба 4, която да даде опция на лекарите да изписват и на хартиени предписания, когато медикаментите не се заплащат от НЗОК. От 1 юни беше въведено напълно електронно изписване на медикаменти, които са изцяло или отчасти платени от НЗОК.

Предприети са дейности Рецептурните книжки и Протоколите за определяне на скъпоструващи медикаменти да преминат изцяло в електронен вид от 1 юли. 

Пациентите не са в центъра на здравната система, правата ни като обезпечени лица не са добре предпазени. Ние доплащаме от джоба си близо 50% от здравната помощ.

След извършена среща с необятен кръг от представители на пациентски организации е направен план за изменение в Устройствения устав на Министерство на здравеопазването, в който се придвижа основаване на дирекция за правата на пациента, която да работи по образуването на национални политики. Назначени са първите чиновници в новата дирекция.

Определена е работна група, която да създаде Национален антираков проект.

Извършен е разбор на годишните доклади за активността и на годишните финансови доклади на съвсем всички държавни лечебни заведения и са разпознати проблематичните от тях. В тази връзка и по отношение на други сигнали за нарушавания, са извършени инспекции в УМБАЛ „ Александровска “, УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, държавното сдружение „ Бул Био “, профилирани лечебни заведения за рехабилитация, както и инспекция по сигнали в УМБАЛ „ Лозенец “. Предприети са дейности за промяна на управленията на лечебните заведения „ Александровска “ и „ Лозенец “, като във втората са установени тежки нарушавания, свързани с осъществени трансплантации. Нарушенията са били прикрити от Министерство на здравеопазването и служби за сигурност. Получени са резултатите от осъществена от НЗОК инспекция на УМБЛАСМ „ Пирогов “ ЕАД, в която са установени голям брой нарушавания, включително регистрирана и неизвършена активност. Заради позволени тежки нарушавания са заменени изпълнителните шефове на УМБАЛ „ Лозенец “ и  УМБЛАСМ „ Пирогов “ ЕАД.

До момента са открити са злоупотреби с клинични пътеки и източване на НЗОК, като единствено в болница „ Лозенец “ те са в размер 374 523 лева, в „ Пирогов “  на стойност 1 680 005 лева

Проверките ни откриха също – тежки отговорности на сдруженията, да вземем за пример 30 млн. отговорности в „ Лозенец “, 70 млн. в „ Александровска “ и други Предприети са дейности за промяна на управленията на лечебните заведения „ Александровска “, „ Лозенец “ и „ Пирогов “ поради откритите нарушавания.

В УМБАЛ „ Лозенец “ са открити тежки нарушавания, свързани с  нелегално осъществявани трансплантации. Сезирани са съответните органи.

Извършена е инспекция на метода на осъществяване на процедурите по закупуване на персонални защитни средства, респиратори и медикаменти за  интервала на изключителната епидемиологична конюнктура от 13 март 2020 година до момента. Резултатите сочат, че огромна част от процедурите са провеждани непрозрачно, като по неразбираем метод са получавани предложения от български и задгранични компании. Липсват съгласувани подписи от дирекциите в здравното министерство, както и данни за подготвянето на спецификации с условия към закупуваните артикули. Докладите са внасяни в Министерски съвет с решение за подписване на контракти с съответни компании, след което същите са сключвани още веднъж без нужните съгласувателни процедури.

В резултат на това част от закупените респиратори и медикаменти, някои като хидроксихлорохин (купен на цена повече от два пъти над пазарната) са останали неизползваеми и може да бъдат бракувани. Закупени са без социална поръчка излишно огромен брой респиратори на цени, надвишаващи пазарните, част от които са доставени неокомплектовани и без дължимата гаранция за приложимост. Материалите от инспекцията са изпратени на Министерство на вътрешните работи и Прокуратура.

Направен е разбор на положението на осъществяването на бюджета на Министерството на здравеопазването и наличните средства за заплащане. Установено е, че бюджетът за заплащания на лекарите и лечебните заведения по отношение на изключителната епидемиологична конюнктура е бил плануван доникъде на месец май от предходното държавно управление. То отхвърли да внесе в Народното събрание искане за актуализация на държавния бюджет. Парите са изплащани до този миг без директна връзка с количеството и качеството на свършената работа по диагностика и лекуване на заболели с COVID-19, като има сигнали за приемане на средства от лица, несвързани с лекуването.

Министърът на опазването на здравето реализира единодушие с управленията на НЗОК и БЛС за започване на договаряния за изменение на НРД, в които предпочитано да се прегледат въпросите с лимитите на лечебните заведения, смяна в цените на клиничните пътеки, увеличението на финансирането и отговорностите на лечебните заведения за извънболнична здравна помощ и други. 

Предприети са дейности за обезпечаване на спомагателни чиновници в поддръжка на здравния надзор на граничните контролно-пропускателни пунктове, както и оборудването им с нужните устройства – четци за зелени документи, с цел да се посрещне предстоящото повишаване на потока от преминаващи жители през летния туристически сезон.   

Министерството на здравеопазването взе решение за даване на постройка и средства за ремонт за потребностите на регионалният център за психологично здраве в София, което да разреши до началото на зимата болните с психологични разстройства, настанени в този момент в бараки, да бъдат преместени в реновираната постройка.

През предходната година Министерство на здравеопазването е провело социална поръчка за създаване на нова детска болница в София, извоювана от ДДЗД „ Детско здраве “. Впоследствие, Министерство на здравеопазването се отдръпнало като възложител и трансферирало правата си на преднамерено основано сдружение със записан капитал от 95 милиона лв.. Авансово за изплатени 9 милиона и 213 хиляди лв.. Отчетени са разноски за хонорари и осигуровки от 160 хиляди лв., външни услуги за 17 хиляди лв. и 20 хиляди лв. за банкови такси и комисионни. Не е издавано позволение за градеж, не е направен капиталов план, не е одобряван сложен план.

В Министерството на здравеопазването бяха извършени срещи с всички заинтригувани страни, организации и ведомства, ангажирани със градежа на национална детска болница. Извършен е разбор на активността на сдружението през последната година. Констатира се, че за една година не е направено нищо за построяването ѝ. След получен отвод от Министерство на регионалното развитие да позволи изменение на Подробен устройствен план и издаване на виза за планиране се взе решение за преустановяване на контракта, заради липса на предмет на същия.

Създаване на условия за откриване на Коронавирус зони за лекуване на пациенти. Прегледите на пациентите ще бъдат поети от НЗОК.  Дейността на COVID зоните ще бъде подкрепена от Министерство на здравеопазването чрез  спомагателна дотация от 30 000 лева  А медикаментите за пациентите ще се покриват от НЗОК. Министерство на здравеопазването ще подкрепи новоразкритите зони и с диагностична инсталация за 50 000 лева за всяка зона. Направихме промени в нормативните актове, изменихме ПЛС, инициирахме анекс към НРД.

Инициирахме  възбрана за експорт на медикаменти за COVID.

Осъществихме социална поръчка за обезпечаване на ресурси от медикаменти за COVID.

Инициирахме Постановление на Министерски съвет за нов тип медикаменти за COVID – моноклонални антитела.

Създадохме нова методология за по-справедливо възнаграждение на медицинските експерти работещи на първа линия и подложени на риск от COVID-19.

Предприети промени в нормативни актове:

·         Проект на изменение на Наредба за допълнение на Наредба № 2 от 2019 година за медицинските и други услуги по член 82, алинея 1а и 3 от Закона за здравето и за реда и изискванията за тяхното одобрение, прилагане и възнаграждение, който планува лекуването за онкологични и онкохематологични болести, почнало преди навършване на 18-годишна възраст, да продължава да се заплаща и след навършването на тази възраст до привършване на лекуването.

·         Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за реализиране правото на достъп до здравна помощ, който планува изясняване на разпоредбите за образуване на листи на чакащи пациенти и процедура за засвидетелствуване на реда за записване, както и уточняване на текстовете, регулиращи избор на екип и доктор, които до този миг са разрешавали спорна интерпретация.

·         Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 6 октомври 2017 година за одобряване на медицински стандарт „ Спешна медицина “. С изменението се планува основаване на Спешни приемни отделения от първо равнище на подготвеност и облекчение на условията към приемните отделения от 2 равнище на подготвеност. Това ще разреши на повече лечебни заведения да открият незабавни отделения и по този начин да се усъвършенства достъпът на пациенти до здравна помощ. 

·         Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2012 за условията към рекламата на лекарствените артикули. С наредбата се предлага облекчение на условията към рекламни материали на лекарствени артикули, предопределени за медицинските експерти, основава се опция рекламата на лекарствени артикули, предопределена за медицински експерти, да се прави и в интернет, при обезпечен надзор за достъп единствено на медицинските експерти.

·         Проект на Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лечебните заведения и Закона за трансплантация на органи, тъкани и кафези, призната с Постановление № 88 на Министерския съвет от 2019 година С изменението се  понижава таксата за регистриране на промени в  регистрацията на лечебно заведение от 64 на 10 лева

·         Проект на Постановление на Министерския съвет за основаване на Национален съвет за съгласуване използването в Република България на Рамковата спогодба за надзор на тютюна на СЗО. България е утвърдила Рамковата спогодба със закон през 2005 година Не може да се регистрира внезапен спад на тютюнопушенето, а оттова и на незаразните болести. България е с най-голям % на пушачи измежду възрастното население и с втори най-голям % измежду подрастващите девойки. Една от аргументите за неприятните резултати е неналичието на добра съгласуваност. С този план се основава Национален съвет за съгласуване използването в Република България на Рамковата спогодба за надзор на тютюна.

·         Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 година за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК. С плана се вкарва пакет за обезпечаване на здравни грижи, реализирани в дома на детето до 14 дни след изписване от лечебното заведение за болнична помощ от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти. Предвижда се това да включва здравно-информационни и промотивни действия, за възстановяване на компетентностите на лицата, полагащи грижи за детето в дома му по повод подсилване и възстановяване на здравето на детето, кърмене и здравословно хранене, здравословна среда и хигиеничен режим за развъждане и закаляване на детето. Дейностите ще се извършват от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти и включват здравно-информационни и промотивни действия за лицата, полагащи грижи за детето в дома му по повод подсилване и възстановяване на здравето на детето, кърмене и здравословно хранене, здравословна среда и хигиеничен режим за развъждане и закаляване на детето.

С наредбата също по този начин се вкарва и възнаграждение на зъболечение под обща анестезия  за лица над 18-годишна възраст, след обширен обзор от експерт психиатър. Тази опция до момента беше планувана единствено за лицата под 18-годишна възраст. Това е належащо, тъй като провеждането на зъболечение в такива случаи без обща упойка е невероятно, а лицата с тежки психологични разстройства не са в положение да доплатят за лекуването.

·         Проект на Наредба за допълнение на Наредба № 3 от 2019 година Проектът планува, посредством субсидиране от страна на Министерството на здравеопазването, лечебните заведения да поддържат запас от лекарствени артикули, включени в листата по член 262, алинея 1 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, нужни при лекуването на заразната болест, предизвикала епидемиологичното разпространяване, за превъзмогване на зародила липса или дефицит от такива артикули. Лекарствените артикули, които ще са част от запаса, са включени в протоколите за болнична терапия в направения от Министерството на здравеопазването „ Интерактивен указател за лекуване на COVID-19 “. Общата планирана стойност на включените в запаса лекарствени артикули е в размер на към 12 370 000 лева

·         Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 17 от 2004 година за изискванията и реда за включване на лица, нуждаещи се от присаждане на органи, в служебния указател на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “. След скандалното разобличаване за осъществена замяна на реда за трансплантации на органи, в услуга на върховен държавен служител, се предприе смяна в нормативната уредба, която да не разреши сходно нещо в бъдеще, а трансплантацията да се прави при условия, гарантиращи равни права на нуждаещите се пациенти. За тази цел се вкарва наложителна процедура за взимане на решение за осъществяването на съответна трансплантация на лекари-експерти от разнообразни лечебни заведения при присъединяване на представител на организация за отбрана на правата на пациентите. Работата на лекарите ще бъде проведена в експертни комисии по съответните органи. Тези комисии ще имат за задача по обективните данни да извършат оценка и да предложат най-подходящите реципиенти при съществуване на донорски орган. По този метод се обезпечава цялостна обективност при определянето на съответните реципиенти, съгласно авансово дефинираните критерии.

·         Проект на Наредба за възобновяване на разноските и за относителния дял на средствата за труд за действия по трансплантация, финансирани от Министерството на здравеопазването. Основната причина за приемане на новата разпоредба е нуждата от повишение на финансирането на дейностите по трансплантация. Разширява се обсега на финансираните действия като е планувано финансирането и на предтрансплантационната подготовка на евентуалните реципиенти. Паралелно с това, практиката досега е посочила, че избраните финансови предели са незадоволителни при избрани категории действия и повишени при други.

·         Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2019 година за условията към лечебните заведения, които правят образование на студенти и специализанти. С изменението и допълнението на Наредба № 8 от 2019 година се цели облекчение на процеса по приемане на утвърждение на лечебните заведения за осъществяване на действия по образование на студенти и/или специализанти, като в това време се резервира задачата утвърждение да получават единствено лечебни заведения, които биха могли да реализират образованието. Оптимизиран е броят и наличието на знаците, като те ще бъдат ориентирани фактически към образованието на студенти и/или специализанти, с което ще се улеснят оптимално кандидатстващите за утвърждение лечебни заведения. Цели се също и облекчение и усъвършенстване на процеса по осъществяване на инспекция на сходството на лечебното заведение с критериите и изискванията на наредбата, както и запълване на нормативна празнина по повод определянето състава на експертната комисия.

·         Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 за одобряване на медицински стандарт Клинична лаборатория. Цели на стандарта са в унисон със устрема на експертите в региона на Клиничната лаборатория да реализират оптималната степен на стандартизация на лабораторните проучвания и обезпечаване на присъединяване в национална система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории в страната. Предложеният план разрешава по-гъвкаво ръководство на структурите по клинична лаборатория, а това от своя страна води до понижаване на разноските в болничната и извънболничната помощ.

·         Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015г. за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето. Основната цел на смяната е да се улеснят специализантите по медицина за записване и осъществяване на специализация и да се поддържат финансово всички специализанти, а освен тези по по този начин наречената държавна поръчка. Едновременно е призната и смяна в Наредба № 8, уреждаща акредитацията на базите за образование, като са скъсени периодите, усъвършенствани са условията, по този начин, че по-голям брой лечебни заведения да могат да се акредитират и по този начин да се усилят опциите за специализация и в по-малките общински лечебни заведения. 

·         Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 8.02.2011 година за професионалните действия, които медицинските сестри, акушерките, асоциираните медицински експерти и здравните асистенти могат да правят по предопределение или независимо.

·         Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения устав на Министерството на здравеопазването. Основна цел на смяната е основаването на дирекция за правата на пациентите. Въпреки че приоритет на здравната политика е отбраната на правата на пациентите, до този миг не е съществувала административна конструкция, която систематично да се занимава с тази проблематика. Втората значима смяна е основаването на отдел, виновен за психиатричната помощ, която е една от сферите на опазване на здравето с най-големи насъбрани проблеми. 

·         Проект на Наредба за изменение на Наредба № 49 от 2010 година за главните условия, на които би трябвало да дават отговор устройството, активността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи. Целта на измененията е възстановяване на достъпа до лекуване, бистрота и проверимост при образуване на листи на чакащи. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР