снимка: БулфотоТова са едни от най-застрашените риби. От години е

...
снимка: БулфотоТова са едни от най-застрашените риби. От години е
Коментари Харесай

С 5 години, считано от 1 януари 2021 г., се удължава забраната за улов на есетрови риби в Дунав и Черно море

снимка: Булфото

Това са едни от най-застрашените риби. От години е признато, в случай че такава се улови, неотложно да бъде пускана назад.

С 5 години, считано от 1 януари 2021 година, се удължава възбраната за улов на есетрови риби в Дунав и Черно море.

Това излиза наяве от взаимна заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Заповедта се отнася за типовете съветска есетра (Acipenser gueldenstaedtii), чига (Acipenser ruthenus), пъструга (Acipenser stellatus) и моруна (Huso huso).

Съгласно заповедта, при инцидентен улов на екземпляри от тези типове, същите следва да се връщат неотложно в съответния воден басейн, от който са уловени, без значение от тяхното положение. Капитаните на риболовни кораби са длъжни да вписват в риболовния дневник всеки инцидентен улов на есетрови типове по тип, пол, тегло и размери на всяка уловена риба поотделно. Задължение за записване на информация за инцидентен улов на есетрови риби има и за извършващите любителски лов на риба.

Есетровите риби са едни от най-застрашените типове и предпазени по силата на интернационалните, европейски и национални законодателни актове. Поради тази причина, научни институти и организации в страната (Института по океанология към Българска академия на науките, Института по рибни запаси и Световния фонд за отбрана на дивата природа – WWF-България) са единомислещи по отношение на нуждата от удължение на възбраната.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР