снимка: БулфотоТова може би ще доведе до поскъпване на крайния

...
снимка: БулфотоТова може би ще доведе до поскъпване на крайния
Коментари Харесай

Закъснялата сеитба заради сушата през есента може да доведе до измръзване на житните култури

снимка: Булфото

Това може би ще докара до повишаване на крайния артикул. Ето какви са упованията:

Закъснялата сеитба поради сушата през есента може да докара до измръзване на житните култури в някои райони на страната. Това важи изключително за Горнотракийската равнина, разяснява пред " Монитор " ръководителят на секция   " Агрометеорология " към Национален институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките проф. Валентин Казанджиев.

Много аграрни производители не са успяли да извършат навременна обработка на почвата и семената към момента не могат да покълнат и поникнат. По този метод са уязвими от възможни студове в края на месеца и през януари. В същото време културите в северозападната и североизточната част на страната са в положително положение.

" Все отново тези региони изхранват България. В Тракия не е положително ситуацията, там развиването на житните култури е забавено, само че се надявам алежите тази седмица да подобрят обстановката ", изясни проф. Казанджиев. Според него без значение от тежката суша през предходните месеци, като цяло положението на земеделските култури е положително.

" Валежтие в този момент бяха много значителни и това в известна степен компенсира сушата ", сподели той. Според специалиста у нас следва по-скоро коледен мраз, а не коледен сняг. До края на идната седмица обаче не се чакат сериозно ниски температури от под -10 градуса. Според проф. Казанджиев международните метеорологични центрове постоянно не означават обстоятелството, че страната ни има разнороден релеф и заради това не могат да се употребяват стандартите на множеството организации, които дават прогнози.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР