снимка: БулфотоТова е петото огнище на заболяването в страната от

...
снимка: БулфотоТова е петото огнище на заболяването в страната от
Коментари Харесай

Огнище на птичи грип е открито в обект с близо 40 хиляди кокошки край Хасково. Предстои евтаназиране

снимка: Булфото

Това е петото огнище на болестта в страната от началото на годината.

В Европа за същия интервал са оповестени над 890 огнища на при домашни птици.

Огнище на птичи грип е намерено в обект с близо 40 хиляди кокошки носачки в хасковското село Криво поле, оповестиха от БАБХ. 

Предстои евтаназиране по човечен метод и неутрализиране на останалите в животновъдния обект болни и контактни птици, под формален контрол и по метод, недопускащ разпространение на заболяването.

Около птицефермата е избрана 3-километрова защитна зона , в която попадат селата Криво поле, Корен и Момино, предава Българска национална телевизия.

Определена е и 10-километрова следена зона , в която попадат селата Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково, Подкрепа, Славяново, Болярски извор, Малък извор, Голям извор и Долно Ботево.

Извършва се изследване, което да откри повода за навлизането на болестта в обекта.

За болестта Инфлуенца вид А при птиците няма ваксина. Важно е да се съблюдават ограниченията за биосигурност в животновъдните обекти и при превозването на птиците отвън тях.

От БАБХ припомнят, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР