снимка: БулфотоСпоред статистиката у нас аптеките които работят без прекъсване

...
снимка: БулфотоСпоред статистиката у нас аптеките които работят без прекъсване
Коментари Харесай

Лекарският съюз иска да заработят още денонощни аптеки

снимка: Булфото

Според статистиката у нас аптеките които работят без спиране са 1 % от общия брой.

Българският лекарски съюз /БЛС/ приканва за откриване на денонощни аптеки в най-кратки периоди като нужна мярка за битка с пандемията от ковид.

Ето какво пишат лекарите в позицията си: 


" С изострено внимание и безпокойствие БЛС следи усложняващата се конюнктура у нас: освен поради темповете, с които епидемията се разраства, само че и поради обстановката, в която от една страна са сложени медиците и цялата здравна система, а от друга българският пациент.

В сходна неравностойна борба е от изключителна значимост всички запаси на системата у нас да дадат своя принос за справяне с рецесията. В тази връзка БЛС споделя паниката на ръководителя на Българския фармацевтичен съюз - проф. Асена Сербезова по отношение на лимитираната опция за осъществяване на незабавни предписания и " невъзможността жители да могат да влязат в аптека през 50% от нейното работно време. "

БЛС е безапелационен, че в полза на българските жители е в най-кратки периоди да бъдат направени нормативни промени, които да регламентират обезпечаването на 24-часов достъп до фармацевтични услуги. Денонощните аптеки в България са към 30 на брой или към 1% от всички настоящи аптеки в страната. Денонощни аптеки въобще липсват в райони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е измежду първите страни в Европейски Съюз по брой аптеки на глава от популацията.

В изискванията на пандемия, а и освен, това е неприемливо! През последните месеци всички следим по какъв начин за дни се преструктурират лечебни заведения, в битката с пандемията влязоха и ДКЦ-тата, очевидци сме на нечовешкото натоварване на общопрактикуващите лекари. Сега е моментът и фармацевтичната помощ да включи всичките си запаси в битката с пандемията и да помогне на българския пациент, осигурявайки 24 - часов достъп.

Още един път заявяваме, че в началните стадии на заболяването, при 90% от случаите, не е належащо да бъдат одобрявани медикаменти, за които би трябвало рецепта. От изключително значение да бъдат взети в самото начало витамини, минерали, антипиретици и други, а с цел да се случи това е належащо жителите да имат сигурен и бърз достъп до лекарства, за които не е нужна рецепта 24 часа в денонощието.

Затова, по образеца на огромна част от високоразвитите страни, БЛС предлага още: Медикаментите без лекарско наставление да се дават за продажба и в питателните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрестанен цикъл на работа.

И не на последно място: След като складовете за медикаменти на едро, вносителите и притежателите на разрешителни за приложимост неведнъж обявиха, че няма дефицит на лекарства, призоваваме аптечната мрежа в най-кратки периоди да поеме своята отговорност за навременно обезпечаване на нужните медикаменти в аптеките на територията на страната.

От изключителна значимост е цялата здравна система да работи дружно и всички старания и запаси да бъдат ориентирани към превъзмогване на рецесията. Време е да се обединим и да осъзнаем, че частният интерес не може да се слага над публичния! ", се споделя в позицията на УС на БЛС, изпратена до медиите.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР