снимка БулфотоСпоред Ивайло Калфин ГЕРБ няма да си отидат така

...
снимка БулфотоСпоред Ивайло Калфин ГЕРБ няма да си отидат така
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Изкореняването на ГЕРБ няма да стане изведнъж, те са решили, че трябва да управляват дори и без Борисов

снимка Булфото

Според Ивайло Калфин ГЕРБ няма да си отидат по този начин елементарно, нито пък изведнаж. Една от аргументите е, че хората в тази партия са решили, че би трябвало да ръководят. Това съобщи някогашният министър на външните работи, труда и обществената политика Ивайло Калфин в предаването По острието с Калоян Константинов “, предаде  .

„ Дори без Борисов ГЕРБ има задоволително дълбоки корени. Тя е партия на властта без идеологическа основа, това са просто хора, които са решили, че би трябвало да ръководят. Изкореняването им няма да стане внезапно. Те са влезнали доста дълбоко във всички нива на страната. За разлика от Национална движение „Симеон Втори" те са доста мощни в локалните управляващи, само че и на всички места, където има назначения в обществения бранш. Затова те имат един контингент от няколкостотин хиляди души, които гласоподават за тях, тъй като там са им ползите. Страх ги е, че в случай че се смени властта, ще ги уволнят. Затова при ниска политическа интензивност ГЕРБ печелят. Много е значимо хората да гласоподават “, разяснява Калфин.

„ В момента единственото, което има значение за ръководещите, са идните избори. Вече са махнати всевъзможни задръжки и възпитание. Мислим единствено кой ще провежда изборите и кой ще ръководи. Не мислим какво ще остане от страната след изборите “, споделя той.

Няма опция на ГЕРБ

Според него опция на ГЕРБ като политики липсва. Основната парламентарна съпротива в лицето на Българска социалистическа партия е почнала да се обезличава идеологически и да се плъзга от ден на ден към популизма. Тя се концентрира върху „ настоящи кавги “ и разногласия какъв брой да са детските помощи в идната година. Липсват същински дълготрайни политики, които тя да предложи. Липсва и предпочитание за спор и промяна вътре в самата партия.

Същото важи и за най-силната извънпарламентарна съпротива:

„ Партията на Слави не ми е ясно какво тъкмо ще прави. Те имат няколко претенции, по които бих поспорил, само че не това е значимото. Аз не съм видял нито икономическа, нито външнополитическа, нито обществена стратегия от тях. Горкият гласоподавател няма огромен избор с политически други възможности “, разяснява Калфин и добавя:

„ Не може главното на една партия да е „ Гласувайте за нас, тъй като другите са неприятни “. Тя би трябвало да даде дълготрайна вероятност. След изборите се основава нов публичен контракт, който партиите би трябвало да извършват. Много ми е забавно какво ще написа в този контракт, в случай че партиите не излязат с ясна социално-икономическа стратегия. “

Европа няма да избави България, само че търпи Борисов през зъби

Не бива да търсим алтернативата и оттатък границата, в Брюксел. Сами би трябвало да се оправим справим със личните си проблеми.

„ В нашата страна доста обичаме крайностите: от желанието някой да ни оправи до разочарованието, че не го е сторил. Страх ме е, че любовта към Европейски Съюз доста елементарно може да се обърне към неинформирана злоба. Европейски Съюз дава благоприятни условия, в случай че реши една страна да се възползва от тях, го прави “, изясни Калфин.

В тази връзка той разяснява и резолюцията на Европейски Съюз за България, която не е правно обвързваща, само че ясно демонстрира мнението за страната ни в чужбина:

„ Твърдението, че двама евродепутати (бел.ред. – Елена Йончева и Радан Кънев) са се хванали за ръка и са убедили от над 700 души в нещо, което го няма – не звучи правдоподобно. Да обвиняваш двама български евродепутати, че са декларирали, че в България има проблем – кой не го знае това? Кой не вижда, че царят е гол?

Някой, в случай че си мисли, че тупането на премиера по рамото от всякакви политици значи поддръжка, се бърка. Вижда се доста ясно по обстановката с Шенген и механизмите за правораздаване и вътрешни работи, че това не е по този начин. ГЕРБ слага ЕНП в доста деликатна обстановка. Сигурен съм, че когато слезе от власт, ще си развърже ръцете да слага същите тематики за правосъдната система и корупцията в България.

По думите на Калфин „ в ЕНП харесват Борисов, тъй като не основава проблеми. А те си имат задоволително с Орбан, който се чудят дали да не изключат. “ Сега обаче поддръжката им за властта у нас е почнала да идва „ през зъби “. Въпреки това те едва ли ще я отдръпват, тъй като ГЕРБ им обезпечава шест гласа в Екологичен потенциал и са ръководещата партия в една от страните членки.

„ Борисов не е от дейните и уважавани политици в Европа. Това, че върви на препоръки, не значи нищо. Колко политици идват у нас, с цел да се съветват с него, изключваме председателството на Съвета на Европейски Съюз, което бе по обвързване? Колко го канят него на двустранно посещаване? Коя българска самодейност за последните 10 година стана европейска? “, пита реторично Калфин.

ГЕРБ употребява ковид за похищение на вниманието

Бившият министър посочи, че КОВИД-19 не основава нови процеси в страните, а форсира към този момент почнали такива. В това число и за отклонение на публичното внимание от обществени, политически и стопански тематики.

„ В този смисъл да, за някои ръководещи е по-удобно хората да мислят за КОВИД, в сравнение с за приходите и правата си. България не е изключение, властта преигра първоначално с всичките денонощни конференции, в случай че не им беше ясно какво да кажат. Затова си противоречаха по няколко пъти дневно. Предизборно министър председателят се отхвърли от тези неща, с цел да не изнервя хората. Това ни хвърли в друга обстановка – нещо споделят лекарите, а той го редактира. И по този начин се раждат заповедите, които всички би трябвало да изпълняваме “, добави Калфин.

Трябват ли по-високи налози за по-богатите?

Той изясни, че огромните рецесии изваждат на показ проблемите в системата, които би трябвало да бъдат решени в интерес на обществото, а не на шепа хора и компании. Не е редно водещият фактор в живота ни да е капиталът.

„ Капиталът е доста хубаво нещо, само че той не е сигурен. Когато стартира рецесия, доста хора търсят отбрана в обществените мрежи на обществото и страната. Те не могат да се отдръпват и да кажат на капитала „ действай си “. Факт е, че огромните компании имат доста повече благоприятни условия за оцеляване. Ако един човек стартира бизнес и пристигна рецесията – няма доста варианти, защото клиентите са му относително малко, а заемите доста. Тогава няма по какъв начин да диверсифицира активността си или да се употребява от капацитета на един куп хора, които седят и мислят зад тила му. Богатите оцеляват и даже печелят по време на рецесия, тъй като имат повече благоприятни условия, не тъй като са по-умни. Освен това огромните компании заплащат по-малко налози, тъй като могат да реалокират регистрацията си на който си изискат остров, до момента в който дребните и междинни компании остават да ги товарят с налози.

Затова би трябвало да се намесят страната и обществото. Да, някой може да каже: „ Ами дано банкрутират, като не се оправят “. Но на следващия ден тези разделения в обществото стартират да го дърпат обратно “, изяснява Калфин.

Той цитира отчет на Световната банка от предходната година, който обгръща 41 страни. От него излиза наяве, че в четири от тези страни с изключение на приходите доста нараства и неравенството. Това са Турция, Армения, Камерун и България.

„ Виждал съм в Южна Африка по какъв начин заграждат къщите си с високи телени огради с електричество – това не е методът да живееш и да си построиш страната. Богатите не могат да си създадат една ограда в „ Драгалевци “, да вземем за пример, и да си живеят там. Те се намират в общество, нямат интерес в него да има сходно разделяне. След рецесията през 2008 година доста милиардери в Европа и Съединени американски щати сами желаеха да им вдигнат налозите, с цел да предотвратят точно това “, акцентира Калфин.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР