снимка: БулфотоСпоред експерти от Института по океанология във Варна изтичането

...
снимка: БулфотоСпоред експерти от Института по океанология във Варна изтичането
Коментари Харесай

Водолази твърдят, че има замърсяване от заседналия край Камен бряг кораб

снимка: Булфото

Според специалисти от Института по океанология във Варна приключването
на такива торове в морето е съществено химическо замърсяване.

Проверяват се техните проби и проби на специалистите в Басейновата дирекция във Варна.

Пробите за съществуване на азотни съединения към момента не са подготвени. Те ще покажат дали има замърсяване на морето, породено от приключването на азотна тор. Експресните разбори за киселинността на водата, разтвореният в нея О2, не регистрират отклоняване от нормите. Измерена е и прозрачността на водата, която е 6,5 м. При инспекцията на място специалистите от Басейнова дирекция-Варна не са открили следи от нефтопродукти в морето към кораба. Тази заран водолази доброволци направиха оглед на корпуса на кораба, предава Българска национална телевизия.

По време на огледа водолазът Найден Недев открил, че край носа на кораба има приключване на азотен тор, а разливът е толкоз гъст, че
видимостта е съвсем нулева.

“То е ясно, азотните торове към този момент се разтварят, там, които са в първия отсек.Той е наводнен и нещата отиват към разлив ”, разяснява водолазът.

”Освен това те съставляват директна заплаха и за рибите, тъй като водят до гниене на техните хриле и до гибел, изключително на млади екземпляри ", изясни шефът на Института по океанология към Българска академия на науките във Варна доцент Николай Вълчев.

За да не се стигне до екокатастрофа, водолазите упорстват да се
подхващат незабавни дейности, още повече че левият ръб на кораба
към този момент се е наклонил.

”Да се цялостни торът в чували. Тези чували да се разтоварват на дребни лодки. С тези лодки Болата е наоколо и там да се разтоварват и връщат, да се направи въжена линия ”, разяснява водолазът.

Според Найден Недев по този начин за дни корабът може да бъде разтоварен и
да се избегне заплахата при утежняване на времето, товарът да се
размести и корабът да се преобърне. От Басейновата дирекция във Варна обявиха, че имат подготвеност да подхващат ограничения, в случай че има заплаха от екологична злополука при започване на аварийно-спасителна интервенция.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР