Снимка БулфотоСпециалистите по здравни грижи от цялата страна следят с

...
Снимка БулфотоСпециалистите по здравни грижи от цялата страна следят с
Коментари Харесай

БАПЗГ: Здравето се превръща в скъпа стока, а в системата парите за адекватни заплати не достигат до нас

Снимка Булфото

Специалистите по здравни грижи от цялата страна наблюдават с безпокойствие и угриженост ескалацията на напрежение в постройката на Парламента. От името на УС на Българска асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ) заявяваме, че това е естественият резултат от неглижирането на проблемите на съсловието от 20 години насам. Това се показва в публична позиция на професионалната организация, съобщи вести.бг.

От началото на безкрайния ни преход досега експертите по здравни грижи понижиха фрапантно, дотолкоз, че даже работейки на две и три места не могат да „ задоволят “ потребностите от фрагменти в системата. Здравето се трансформира в скъпа стока, а в системата парите за съответни заплати не доближават до нас. Професиите са ниско платени и на дъното на публичния авторитет. В резултат от огромното натоварване доста хора от съсловието ни прегоряха, а хората чакат от нас да бъдем пълноценни в грижата си за тях.

Никой от изпълнителната власт не се ангажира с дълготрайни проекти. Политическите сили не стигнаха до единодушие за развиване на една от основните системи за националната сигурност на България, а вложенията в здравните грижи избавят живот.

От основаването си БАПЗГ е написала томове отчети, отворени писма, обръщения, мнения, оферти, подписки, водила е договаряния, провела е митинги, диалози, полемики, кръгли маси, и т. н. с претенции, систематизирани в няколко точки:

1. Регламентиране на специалностите на медицинските сестри, акушерките, фелдшерите/лекарските асистенти, рехабилитаторите, медицинските и рентгеновите лаборанти - основаване на ясни професионални рамки, правила за работа и надзор за използването им.

2. Предвидимо и планувано бъдеще – рамка за развиване на всяка от нашите специалности (автономни действия, независими практики, контракти с финансиращи институции, застрахователи, общини), подкрепена с политическо единодушие.

3. Достойно възнаграждение на труда съгласно квалификацията и по ясни правила.

Същите претенции, дефинирани като синдикални, слага и новият профсъюз на медицинските експерти с ръководител Мая Илиева:

1. Професиите на медицинските експерти да станат предпазени от страната.

2. Гарантирана стартова заплата за специалностите ни, равна на две минимални работни заплати за страната.

3. Да се спре търговията със здраве.

4. По-високо възнаграждение на нощния труд, смяна на категорията труд и други съответни синдикални претенции.

УС на БАПЗГ още веднъж декларира поддръжката си за справедливите претенции на нашите сътрудници, само че не приема метода, по който те се пробват да ги реализиран. Ще създадем всичко допустимо да продължим диалозите си с тях, да търсим благоприятни условия за решение на съсловните проблеми. Очакваме парламентарно показаните партии да показват политическа воля, с цел да не се основават условия за сходна ескалация на напрежението, изключително в годината, оповестена от Световната здравна организация за Международна година на здравната сестра и акушерката.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР