Снимка БулфотоСлед случая с починалата 6-годишна Мими – родители на

...
Снимка БулфотоСлед случая с починалата 6-годишна Мими – родители на
Коментари Харесай

Родители искат среща със здравния министър след смъртта на Мими

Снимка Булфото

След случая с умрялата 6-годишна Мими – родители на онкоболни деца желаят незабавна среща със здравния министър. Въпреки получените още преди месеци обещания – фамилиите не престават да аплайват сами за финансиране на съществени медикаменти. Според майките на заболели деца, се бавят и утвържденията за лекуване в чужбина, заяви Нова тв.

От 2017 година Мими се бори с левкемия, а след извършено лекуване – заболяването се връща още веднъж тази пролет. Детето отново влиза в болница и би трябвало да стартира терапия.

„ В момента, в който отидох да подам документите за въпросните медикаменти на 25 април – госпожата, която беше там, ми изясни, че с цел да получа медикаментите, би трябвало да попълня, в случай че имам – дарителска сметка ”, сподели майката на Мими - Надя Мирчева.

Два месеца по-късно се оказва, че фамилията би трябвало да заплати другояче безплатното лекуване по здравна каса с пари от въпросната сметка. Ден по-късно Мими губи борбата с заболяването. „ И ги дължа от дарителската си сметка – това е писмото, което получих през вчерашния ден ”, сподели още Мирчева.

„ Това е неприемливо, аз не мога да го допускам като го чух като вест. Тук е станала или някаква техническа неточност или някой е злоупотребил със своето служебно състояние – аз не мога да го допускам и съм доста неприятно сюрпризиран ”, съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Именно декларациите за дарителски сметки са измежду главните паники на родителите. Опасяват се, че вместо да събират средства за лекуване в чужбина – те в действителност си заплащат медикаменти у нас. В сряда от здравната каса дадоха обещание промени в декларациите. Защо родителите не престават потъват в бумащина, обаче, не излиза наяве.

 „ В НЗОК това лишава 3-4-5 часа. Ти би трябвало да си до детето си и да направиш оптималното, с цел да се усеща то добре ”, споделя Надя Мирчева.

„ Този диалог го водихме с министър Начева още октомври 2018 година и тя сподели, че ще се случи ”,  заяви Теодора Арменкова от съдружие „ Деца с онкохематологични болести ”.

„ Миналата седмица министър Ананиев споделя, че не е осведомен с казуса. Три срещи сме имали. Или да обезпечат медикаменти първа линия за лекуване на деца с рак, или да отиваме всички в чужбина – и децата, и лекарите ”, разяснява Симона Караиванова от същото съдружие.

От здравното министерство дадоха обещание да поканят родителите на среща до дни. Междувременно, майките на заболели деца упорстват и кандидатстването през касата за лекуване в чужбина да се форсира. Те готвят митинг на 11 юли.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР