Снимка БулфотоСлед драмата с африканската чума свинското месо поскъпва. Според

...
Снимка БулфотоСлед драмата с африканската чума свинското месо поскъпва. Според
Коментари Харесай

Има ли реална причина свинското да поскъпва?

Снимка Булфото

След драмата с африканската чума свинското месо нараства. Според специалисти обаче има индикации за цени, които е мъчно да бъдат обяснени, предава Нова тв.

С близо 2 лв. е поскъпнало свинското месо в русенско в края на лятото. Единственото пояснение, съгласно търговците, е затварянето на редица локални свинекомплекси, след болестта от африканска чума по свинете. Високата цена е довела и до отлив на клиенти. На места цената на вратните пържоли и котлета доближава съвсем 9 лв.. Магазинери описват, че клиентите се насочват постоянно към пилешкото.

В огромните търговски вериги по-голяма част от свинското е вносно. Цената му също е към 9 лв. за кг.

„ Данните ни сочат, че за период от 1 година цените на едро варират с 40 стотинки. Това сочи, че няма съображение за такова фрапантно повишаване на цените по магазините ”, съобщи Пейо Майорски, ръководител на Асоциация за отбрана на потребителите. По думите му обаче българските производители са потърпевши съществено от чумата по свинете.

„ Имат съображение българските производители да покачат цените ”, съобщи Майорски. „ Голям % от потреблението на свинско месо в България е импорт. Той не би трябвало да нараства толкоз доста. Може да нарастне малко, само че не в такива рамки, на които сме очевидци. Според нас това води до изкуствено повишаване на цените от вносителите. Спекулативно повишаване на цените на свинското ”, сподели Майорски.

„ Към момента имаме нормализирани нива от цени на 8,40-8,80 на едро. Наблюдаваме последният месец постоянен пазар на свинското ”, съобщи Владимир Иванов, ръководител на Комисията по стокови тържища и борси. Той изясни още, че последните месеци има опазване на нивото на цените в България и спад на цените на международните пазари. „ Има някакъв умозрителен миг в ценообразуването в България и той е разследване на огромната суматоха. Почти няма ценова ножица сред на едро и на дребно. Българското месо не е задоволително сега като предложение и би трябвало импорт, само че няма причина за повишаване на вносното ”.

Експертите считат, че няма да има аргументи за повишаване на свинското месо и към Коледа.

„ Абсолютно обективно и предстоящо е това, което се случва на пазара на свинско. Причината е опустошителната мощ на африканската чума. Около 20% от българското произвеждане беше унищожена ”, съобщи доктор Полина Стоева, ръководител на Асоциацията на свиневъдите.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР