Снимка БулфотоСивите обороти трябва постоянно да бъдат на вниманието на

...
Снимка БулфотоСивите обороти трябва постоянно да бъдат на вниманието на
Коментари Харесай

Сачева: В България делът на лицата с недекларирана заетост е 15,9 %

Снимка Булфото

Сивите обороти би трябвало непрекъснато да бъдат на вниманието на приходните администрации. Затова държавното управление от лятото на 2018 година е почнало нов план за цялостно обгръщане на оборотите във всички сфери на стопанската система. Този план е по-известен като " спор по Наредба номер 18 ". Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов в постройката на КНСБ по време на заключителния конгрес на плана " Активно гражданско присъединяване за предварителна защита и ограничение на недекларираната претовареност в България ", заяви Българска телеграфна агенция.

По думите му тази разпоредба няма да позволи всички проблеми, само че основава един инструментариум в интерес на приходната администрация. Този инструментариум ще даде опция в оптималната степен да бъдат обхванати всички процеси, тъй че да не се позволява опцията за образуване на сиви обороти. Горанов съобщи, че през годините са предприемани доста стъпки и дейности в битката със сивата стопанска система. Това обаче е " едно неравно съревнование " сред тези, които като бизнес модел и метод на живот желаят да избегнат заплащанията.

Горанов смята, че би трябвало да има по-голямо гражданско схващане и непоносимост към сходно държание. Той увери, че в средите на финансовото министерство, Национална агенция за приходите и митниците непрекъснато се мисли по тази тематика.

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева добави, че същинската борба минава през това всеки един български жител да има непоносимост към сивата стопанска система. Тя уточни, че в България делът на лицата с недекларирана претовареност е под междинното европейски ниво - 15,9 %, на фона на 16,3 на 100 за Европа. Това обаче не е мотив да не се търси решение на сериозните проблеми, които са сложени и в този план. Според нея са били направени редица промени на законите през последните години. Усилията обаче би трябвало да бъдат ориентирани и към това да се погледнат какви са същинските аргументи за сивата стопанска система.

По думите ѝ една от аргументите е неналичието на данъчен морал. Има и обстановки, в които недекларираният труд е разумен избор. Затова всички оферти, които са показани в този план, ще бъдат обсъждани, тъй като има потребност от промени в законодателството, с цел да стане по-гъвкаво.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че последните индикаторите на Индекса " Икономика на ярко " демонстрират, че през последните 10 години сивата стопанска система понижава, само че към момента е над 20 %. Това значи, че повече от 25 милиарда лв. са недекларираните средства, което води до изкривявания в икономическия, обществения и обществено-политическия живот.

Според него сивата стопанска система убива лоялната конкуренция. В предлагания проект от КНСБ се оферират промени в Кодекса на труда, Закона за публичните поръчки и други нормативни актове. " Много е направено, само че има и доста още проблеми, които би трябвало да се разрешат ", съобщи Пламен Димитров.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР