снимка: БулфотоЩе има ли повишаване на цената на хляба и

...
снимка: БулфотоЩе има ли повишаване на цената на хляба и
Коментари Харесай

Мариана Кукушева за цената на хляба: Очакваното вдигане на цените е между 10-20%

снимка: Булфото

Ще има ли повишение на цената на хляба и с какъв брой? Отговорите от  ръководителя на УС на НБСХС.

„ Имаме повишаване на силата, петрола, превоза и доста други разноски. Никой не разяснява това. Не мога да кажа  какъв брой би трябвало да е действителната цена на всеки производител. Категорично споделям, че според Закона за храните към този момент търговците не могат да върнат хляба към своите снабдители. Затова е наложена практиката всеки следобяд и вечер хлябът, доставен сутринта, да е с понижена цена. Моята рекомендация към търговците е той да бъде изложен в „ зелените “ коридори, с цел да може възрастните хора да го закупят без нарастване на цената “, съобщи в NOVA Мариана Кукушева ръководител на УС на НБСХС.

" Пандемията докара до по-голямо търсене на зърнените пазари и скок в цената на пшеницата и брашното ", добави още тя.

" Хората, които работят в хлебопроизводството, са на първа линия. Нямаме хоум офис. Произвеждаме хляба на България всеки ден. Рискът, който поемат работещите при нас, не е по-малък от риска на служителите на реда. Когато страната увеличи заплатите им, ние нямаше по какъв начин да не отговорим на условията на пазара на труда и го направихме “, сподели още тя.

От 16 години хлебопекарната на Милена Терзова в София съблюдава холандски обичаи и стандарти, само че на българския пазар. Според шефа последната година е била доста сложна.

„ Имахме интервал от 6 години, в който не бяхме трансформирали нито една цена, тъй като всичко беше устойчиво. Този интервал завърши предходната година. Имаме понижение на оборота. Предпразнично няма да повишим цените на продуктите, само че може би в края на януари, началото на февруари, ще помислим за някакво нарастване ”, сподели тя.

Очакваното повдигане на цените е сред 10-20%. Междувременно в изискванията на надигаща се икономическа рецесия, новината за идно повишаване се приема остро от клиентите.

„ Това е съществена храна и в случай че се покачат цените и хората би трябвало да дават повече пари, които така и така нямат, тъй като губят поминъка си поради обстановката ”, сподели потребителят Георги Бояджиев.

Повишаването на цената на хляба няма да понижи потреблението му, настояват пловдивчани. На този стадий единствено някои производители са създали дребни корекции нагоре.

„ Има сътрудници, които подхващат промяна на цената. Ние към момента се опитваме да задържим цените, които имаме. И се надявам да успеем, с цел да не сътворяваме спомагателен стрес в тази конюнктура ”, сподели Нестор Куцев, притежател на пекарна в Пловдив.

В Благоевград макар нарастването в цените на суровините хлябът не е поскъпнал, само че единствено към този момент.

„ Цената на хляба всички знаят по кое време се усилва – февруари или март, когато се увеличи цената на пшеницата ”, разясни хлебопроизводителят  Димитър Бакалов.

За нарастването хлебопроизводителите в Благоевград чакат да е в границите на няколко стотинки.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР