снимка: БулфотоРаботим усилено по т.нар. сертификат при ваксиниране, съобщи Жени

...
снимка: БулфотоРаботим усилено по т.нар. сертификат при ваксиниране, съобщи Жени
Коментари Харесай

Заместник-министърът на здравеопазването: Преговаряме за вземане на ваксини назаем от Франция и Германия

снимка: Булфото

Работим интензивно по така наречен документ при имунизиране , заяви Жени Начева.

По думите й към момента не е решено дали да се спрат всички планови интервенции в страната. 

" Така планираме всички доставки на ваксини, че да бъде обезпечена втората доза на всички ". Това съобщи пред БНР заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева. Тя посочи, че без значение коя е имунизацията, електронната система работи по един и същи логаритъм:

" Заложен е интервалът сред първата и втората ваксина и се съблюдава той ".

По думите на Жени Начева,  с цел да може една ваксина да се употребява у нас, тя би трябвало да е утвърдена от Европейската организация по медикаментите :

" Ние следваме решенията на Европейската комисия. В момента, в който Европейската организация по медикаментите утвърди поръчките на ваксини от нови компании, ние ще влезем в общоевропейските правила и регламенти за водене на договаряния с тях за доставка ".

Все още се водят договаряния за взимане на ваксини назаем от Франция и Германия, посочи Начева и добави, че казусът със забавянето на доставките касаят освен България, само че и всички останали страни от Европейски Съюз. 

И на експертно, и на политическо равнище се работи интензивно по така наречен документ при имунизиране , заяви Жени Начева:

" Въпросът има политически, юридически, медицински и етичен измерител. Има реализиран прогрес в мрежата по електронно опазване на здравето на равнище Европейски Съюз, по отношение на минималния набор от данни в документа по имунизиране. Ние сме една от първите страни, които приготвиха този документ. Той дава достъп както на територията на страни от Европейски Съюз, по този начин и на трети страни - за инспекция на неговата достоверност и верификация на данните ".

Позицията на Министерството на здравеопазването е, че крайното решение за документа не би трябвало да дискриминира лицата, които не желаят да си слагат ваксина:

" Не би трябвало да има дискриминационно решение за свободното придвижване сред страните, което да е въз основата на съответен медицински симптом ".

Във връзка със прекъсването на плановите интервенции от 8 март, зам.-министър Начева изясни, че към момента се разисква тематиката и не е взето дефинитивно решение за цялата страна. 

" Ситуацията на територията на страната е прекомерно характерна и друга, по тази причина локалният метод е водещ при вземането на решения ", изясни тя.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР