снимка: БулфотоПромените действат от няколко дни. Ето кои са и

...
снимка: БулфотоПромените действат от няколко дни. Ето кои са и
Коментари Харесай

Промени при техническия преглед на автомобилите. Стикерът вече се лепи в средата на горната част на предното стъкло

снимка: Булфото

Промените работят от няколко дни. Ето кои са и по-важните разлики:

Една от по-съществените промени за водачите е в член 43а, която касае смяна при залепянето на така наречен " знак за периодически обзор ". Той се издава при сполучливо преминат обзор и до момента беше поставян в долния ляв ъгъл на предното стъкло. От предходната седмица обаче Наредбата указва, че знакът би трябвало да бъде подложен в средата на горната част на предното стъкло.

Разбира се, някои водачи остават сюрпризирани, защото съгласно тях това ще пречи на видимостта им. Трябва да се знае, че смяната е в действие от 12 ноември т. година и следва да се ползва във всички центрове за периодически механически прегледи в страната, пише pleven.utre.bg.

Целта на смяната обаче е знакът да съдържа чип, който ще може да се чете от инсталираните по пътищата камери, включително и тези на тол системата. Към момента няма изясненост по кое време ще бъдат подготвени новите знаци.

Новите текстове гласят още, че препис на знак за периодически обзор не се издава. Възможно е обаче издаване на препис на удостоверението за техническа редовност, като притежателят на транспортното средство би трябвало да подаде заявление до районно звено на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".

Друга по-важна смяна пък взема решение противоречивия до момента миг при осъществяване на обзор на автомобил с газова уредба. До скоро в Наредбата не фигурираше текст, който изрично да показва оптималния експлоатационен период на газова бутилка, когато подобен не е избран от производителя (и щампован върху бутилката). С изменението към този момент се смята, че автомобилът е нередовен, когато:

- ако е изминал срокът на употреба на резервоара за СПГ или ВНГ*, очакван от производителя

- в случай че са минали повече от 10 години от датата на произвеждане на контейнер за ВНГ (когато не е посочен период от производителя)

- в случай че са минали повече от 20 години от датата на произвеждане на контейнер за СПГ** (когато не е посочен период от производителя)

Например, в случай че на Вашата бутилка не е указан период на употреба, а е създадена преди повече от 10 години - то би трябвало да бъде заменена. След като бутилката се смени, също по този начин би трябвало да се премине през профилиран сервиз за инспекция на новата бутилка и издаване на така наречен розов лист.

Още една оригиналност планува, когато автомобилът е с два типа гориво, при годишния обзор замерването на нездравословните излъчвания към този момент да се прави и на двата типа гориво.

*ВНГ - полутечен нефтен газ

**СПГ - сбит природен газ

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР