Снимка БулфотоПрокуратурата и ГДБОП дадоха съвместен брифинг, на който изнесоха

...
Снимка БулфотоПрокуратурата и ГДБОП дадоха съвместен брифинг, на който изнесоха
Коментари Харесай

Прокуратурата: Трима лекари от София са в разбитата група за измами с ТЕЛК

Снимка Булфото

Прокуратурата и ГДБОП дадоха взаимен брифинг, на който изнесоха информация към разрушената в петък в София незаконна група за издаване на ТЕЛК-решения на здрави хора, написа БГНЕС.

„ Преди време споделих, че прокуратурата се ангажира съществено с такива измами и тази активност няма да кампанийна. Този случай удостоверява това “, безапелационен бе заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той акцентира, че поради сходни случаи изтичат милиони левове от държавния и общинските бюджети и се насочват към мними инвалиди, които изобщо нямат право да употребяват този запас.

„ На гърба на страната живеят цели фамилии и общности, без да има причина да получават тези услуги. Това не ги стимулира да поставят труд “, допълни Гешев, представен от БГНЕС.

Той описа, че групата е разбита с помощта на чиновник на Министерство на вътрешните работи, който се е показал за „ клиент “ и минал по цялата незаконна верига. Платил капаро и последна сума, за което получил решение на ТЕЛК за над 50% неработоспособност, при положение че е безусловно здрав. Разследващите имат данни за над 100 такива случая, с които групата е обвързвана. Според Гешев би трябвало да се намерения и за възможни законови промени, които да не позволяват сходни операции.

В съответния случай едно ТЕЛК решение на привиден болен е коствало сред 1000 и 3000 лева и е било издавано за период от 1 до 3 месеца.

Говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева изясни, че групата работи на територията на столицата от началото на годината. В нея взели участие трима лекари, двама от които са ръководители на ТЕЛК комисии и са работили в 28 ДКЦ и Втора градска болница. Третият доктор е психиатър и шеф на медицински център. Групата имала и медиатор, който официално се занимавал с търговия в магазин за облекла на Женския пазар. Той влизал в контакт с разнообразни лекари, които поставяли фалшиви диагнози. Установени са и случаи, в които хора били настанявани фиктивно в лечебни заведения, с цел да им бъде нараснал процентът на неработоспособност.

По думите на наблюдаващия прокурор Евгения Деянова групата сама е подготвяла целия набор от документи. Участниците са арестувани за 72 часа, като следва да им бъде избрана мярка за неотклонение.

Спецакцията в София е следващата против подправянето на документи за неработоспособност. През февруари във Варна проверяващите задържаха шестима души, а у тях бяха открити над 1,7 млн. лева. По-късно обаче всички бяха освободени. Същият месец съдът остави в ареста шефката на ТЕЛК – Ловеч доктор Донка Минкова, арестувана по обвинение за рушвет. Лекарката бе арестувана дружно с медиатора в схемата за издаване на подправени ТЕЛК решения Валентин Йотов. През април Окръжният съд в Ловеч промени непрекъснатата мярка ѝ за неотклонение. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР