Снимка БулфотоПриоритетът за кабинета е в рамките на една година

...
Снимка БулфотоПриоритетът за кабинета е в рамките на една година
Коментари Харесай

Томислав Дончев посочи каква огромна печалба е изпуснала страната ни заради обжалванията за тол-системата

Снимка Булфото

Приоритетът за кабинета е в границите на една година да тръгнат електронните публични поръчки. Стане ли това ще се решат доста от проблемите, които имаме. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция с присъединяване на еврокомисаря по вътрешен пазар Елжбета Биенковска, оповестява Канал 3.

" Друг значим въпрос, който стои на дневен ред е по какъв начин да се уточняват конкурсните процедури и да се понижи всеобщото обжалване на публични поръчки ”, сподели Дончев.

Като образец той уточни, че построяването на тол-системата се бави в някои сектори поради, да вземем за пример обжалване от страна на търговец за зеленчуци и дребна компания за произвеждане на чорапи.

" Над един милиард лв. са неосъществените облаги поради обжалването на процедурата за тол-системата в България. доста постоянно поради правосъдни искове, чиято цел е само да попречват плановете, се губят извънредно огромни суми ”, разгласи вицепремиерът.

Сред задачите на кабинета е да се усъвършенства Системата за публични поръчки, тъй че да се толерират претендентите с новаторски хрумвания, без значение че в конкурсните условия не са заложени съответни параметри.

" Трябва да си признаем, че от време на време финансираме надалеч по-лоши планове пред други, единствено тъй като нещо, съответно не е заложено в конкурсните условия. В тази тенденция би трябвало да се работи и системата би трябвало да се усъвършенства ", означи Дончев.

" Обществените поръчки са мощен инструмент, от който зависи бизнеса на доста хора. Много от възложителите, освен в България, а и в Европейски Съюз, залагат предпочитано на претендентите, предложили най-ниска цена. Нека да е ясно, че разпоредбите на общността не задължават никого, че би трябвало да избере цената пред качеството ", означи еврокомисар Биенковска пред участниците в конференцията.

В тази връзка тя съобщи, че се планува необятна разяснителна акция във връзка с публичните поръчки. Разработва се и онлайн платформа за продан на най-хубави практики в Европейски Съюз. Ще се залага отсега нататък повече и на нововъведенията. Очаква се до края на годината да започва в Брюксел и профилиран Център за поощряване на новаторски публични поръчки. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР