Снимка: БулфотоПри пълен локдаун, загубите за зимния туризъм ще достигнат

...
Снимка: БулфотоПри пълен локдаун, загубите за зимния туризъм ще достигнат
Коментари Харесай

Министър Николова: Песимистичният сценарий е 1 милиард загуби за зимния туризъм

Снимка: Булфото

При цялостен локдаун, загубите за зимния туризъм ще доближат 1 милиард лв.. Това е песимистичният сюжет, съгласно вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. " Аз изрично не отстъпвам позицията да не се стига до подобен вид ", сподели тя в изявление за Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ рестрикциите в държавите-членки на Европейски Съюз безспорно се отразяват на проектите на туристите, само че контролът е в ход и е праволинеен, тъй като на карта е заложен престижът на България като зимна дестинация с доста конкурентни преимущества и като интернационално приет ски център за експерти и фенове.

Туризмът ще бъде включен в окончателния вид на Националния проект за възобновяване и резистентност на България.

Тя разясни, че е основана работна група за подготовка на оферти по инструмента " Next generation EU ", която включва представители на Министерството на туризма и специалисти от организациите в бранша и от висши образователни заведения. Групата ще образува оферти до края на тази година и тогава ще приказваме за повече конкретика по тях. Предстои да се оформи на тази база и финансовото им изражение. Единодушни сме, че са нужни обилни средства за подкрепяне на бранша и за възобновяване му от невижданата пандемия, бе безапелационен министърът.

Министърът разясни, че нейната съществена политика е границите на Балканите да останат отворени или единствено в краен случай да се минават с негативен PCR тест. И добави, че България продължава да е забавна като целогодишна дестинация за нашите съседи макар пандемията, тъй като ни свързва авто превоз.

Безспорно има огромен спад в ранните записвания, като при българите той е по-малък. По-късният старт на сезона е логически, само че би трябвало да спечелим още веднъж доверието на гостите, изгубено поради пандемията, сподели още вицепремиерът. Според нея се чака да се задържи ползата към балнео- и СПА туризма, които са доста настоящи в тези заболели времена.

Убедена съм, противоепидемичните ограничения ще оказват помощ да има относително естествен зимен сезон, стига ситуацията с разпространяването на болестта да го разреши, както и общата дисциплина по ограниченията и обществената отдалеченост, обясни вицепремиерът Николова.

На въпрос обвързван с Лято 2021 министърът обясни, че към този момент се работи за подготовката на идващия летен сезон, само че е прекомерно рано за прогнози, тъй като обстановката се мени непрекъснато. И добави, че би трябвало да се възнамерява дейна политика на обичайните за страната ни пазари, каквито са Русия и Германия.

Работим и на още 18 пазара, които избират България за своя лятна отмора. Към момента има деклариран интерес от Германия, Полша, Украйна, Русия, Чехия, Израел, Англия и други обичайни за нас пазари. Но всичко е доста динамично и непостоянно. Пак ще разчитаме на родните туристи, които да продължат да преоткриват страната ни като обичана дестинация - без значение дали на морето, планината или някъде навътре в страната, заключи вицепремиерът Николова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР