Снимка БулфотоПрез нощта валежите ще обхванат страната - в Северна

...
Снимка БулфотоПрез нощта валежите ще обхванат страната - в Северна
Коментари Харесай

Дежурният синоптик в БАН с плашещо мразовита прогноза: От тази нощ ...

Снимка Булфото

През нощта преваляванията ще обзет страната - в Северна и Западна България ще превалява сняг, а в Горнотракийската равнина и по Черноморието - дъжд. С увеличаване напразно в западната половина от страната от северозапад, а в източната - от североизток ще нахлува леден въздух. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българска академия на науките, заяви дежурният синоптик Красимир Стоев, представен от " Фокус ". 

Атмосферното налягане е по-ниско от междинното за месеца - краткотрайно ще се увеличи. Утре преваляванията ще продължат, като с понижението на температурите съвсем на всички места и в Горнотракийската равнина и по Черноморието дъждът ще премине в сняг. По-значителни ще бъдат снеговалежите в Западна България. Ще се образува снежна завивка.

Ще духа до сдържан, в източните региони и краткотрайно мощен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат сред минус 4° и 1°, а оптималните – сред минус 2° и 3°. През нощта против понеделник, с прекосяването на средиземноморски циклон през Гърция и Егейско към Черно море, преваляванията у нас ще се усилят и ситуацията още ще се усложни.

Над Черноморието ще е облачно с превалявания, като последователно съвсем на всички места дъждът ще премине в сняг. Ще духа сдържан и краткотрайно мощен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха сред минус 1° и 3°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с наклонност на увеличаване. Над планините ще облачно със снеговалежи. Ще духа мощен вятър - в ниските елементи последователно ще се ориентира от изток-югозиток, а по билата ще е от югозапад.

Ще има снежни виелици и по проходите ще се образуват навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към минус 7°, а на 2000 метра – към минус 10°. През първата половина от идната седмица ще бъде прохладно и студено, преваляванията от сняг ще продължат. В понеделник преваляванията ще са умерени, в Западна и Централна България, както и в югоизточните региони - краткотрайно и мощни. В Северна България и по високите котловинни полета ще се натрупа снежна завивка, по-съществена в северозападните региони. По високопланинските проходи и в Североизточна България ще има условия за виелици и навявания. Във вторник преваляванията сензитивно ще отслабнат, в множеството региони и ще спрат, само че вечерта в Родопите още веднъж ще завали. В сряда ще превалява основно в югоизточната половина от страната. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР