Снимка: БулфотоПреговорите между България и Македония засега удрят на камък.

...
Снимка: БулфотоПреговорите между България и Македония засега удрят на камък.
Коментари Харесай

Македония не е съгласна на сделката, предлагана от България

Снимка: Булфото

Преговорите сред България и Македония към този момент удрят на камък. Страната ни предложи да признае тамошния език, само че вм подмяна желае западната ни съседка да обявни, че исторически произтича от България. Ако от Скопие се съгласят, страната ни няма да блокира присъединението му към Европейски Съюз, заяви европейсата редакция на " Politico ".

Български дипломатически източници обаче оповестиха за Меdiapool, че няма пробив по тематиката и към този момент Скопие не приема българските условия. Външните министерства на двете страни са в непрекъснати договаряния, само че няма позволение на проблема. 

Преди ден външната министърка Екатерина Захариева заяви, че все още България не е в положение да утвърди преговорната рамка за Република Северна Македония в този тип, в който се показва. " Politico " заяви, че по време на среща на посланиците в Брюксел, българският представител е оповестил търсения от София компромис. " България ще признае македонския като един от формалните езици на страната, а също и македонската еднаквост. В отговор Северна Македония ще би трябвало да признае " историческата истина ", както е дефинирана от София, и да одобри, че съществуват български исторически основи, върху които са основани македонската еднаквост и формалният език ".Въпреки че преди ден македонският външен министър министър Буяр Османи разяснява, че " има прогрес в договарянията с България ", към този момент това не се удостоверява от българска страна.Скопие заяви, че е готово да подпише анекс към Договора за добросъседство с България от 2017 година, съгласно който Северна Македония няма териториални искания към България, както и още веднъж да удостовери, че няма да се меси в нейната вътрешна политика.София обаче чака решителна позиция на Скопие, която да почисти двустранните връзки.България към този момент изпрати обяснителен меморандум до останалите страни членки, само че към този момент не среща поддръжка за условията си към Скопие.Освен по историческите въпроси България има искания и за езика, като упорства за формулировката " формален език на Република Северна Македония " вместо македонски език. България не приема и повдигането на въпроса за македонско малцинство у нас. Въпреки че вицепремиерът Красимир Каракачанов се оплака от европейски напън Скопие да бъде позволено, към този момент София остава твърда в желанието си да спре Северна Македония, в случай че не направи действителни отстъпки.България ще упорства нейните условия да бъдат заложени в преговорната рамка на Северна Македония и приемането ѝ може да бъде блокирано от София.Освен това е все по-вероятно България да не даде единодушие за провеждането на първата междуправителствена конференция сред Северна Македония и Европейския съюз, която Скопие се надява да се организира през ноември.Тези въпроси ще се разискват съвещанието на Съвета " Общи въпроси ", което е планувано за 10 ноември, и е въпрос на дни да се обясни българското държание.При състояние, че България има рамкова позиция на Народното събрание си, призната с политически, а и с и народен консенсус през 2019 година, държавното управление няма избор и ще спре Северна Македония, в случай че тя не направи нещо значително, което да отпуши процеса, разясниха дипломатически източници пред Меdiapool.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР