Снимка БулфотоПредвижда се съкращение на 1600 бройки - служители и

...
Снимка БулфотоПредвижда се съкращение на 1600 бройки - служители и
Коментари Харесай

Предвижда се съкращаване на 1600 бройки в държавната администрация

Снимка Булфото

Предвижда се редуциране на 1600 бройки - чиновници и празни щатове в държавната администрация, което е под 2% от всички заети, заяви пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

„ Оразмеряването на администрациите ни не постоянно е съответно на товара и работата, която правят. Има звена, където броят чиновници не подхожда на натоварването, т.е. е доста по-малък, хората са претрупани. Има и доста други звена, където работят повече хора, в сравнение с би трябвало. Заради това избягах от разновидността да предложа редуциране на плоска ставка – 3,4 или 5%. Подобен метод би провокирал това, че в преоразмерените звена нищо не би се трансформирало, биха си отпътували няколко души или биха се съкратили няколко празни бройки, а в претрупаните звена обстановката ще стане още по-тежка. Затова дадох късмет на сътрудниците министри да преценяват сами какви съкращения и придвижване на бройки могат да създадат. Към момента резултатът е малко над 1600 бройки (хора и празни бройки), което е под 2% от всички заети в държавната администрация “, изясни Дончев.

По думите му това е единствено първа стъпка, тъй като структурно има редица недостатъци, които би трябвало да бъдат отстранени, в това число посредством съкращаване на звена. Той даде образец със звена с дублирани функционалности.

Вицепремиерът акцентира още, че администрациите би трябвало да се съобразят с процесите от последните 30 години. Според него част от тях въобще не са приспособени или повлияни от тези процеси:

„ Някои от администрациите съществуват във времената, когато едно писмо е пътувало 7 дни и не е имало е-поща и не е имало други информационни технологии. Те са оразмерявани съгласно други темпове, динамичност на придвижване на популацията “.

,,Целта е да имаме по-малко на брой хора, работещи в държавната администрация. Те да бъдат по-мотивирани, по-честни, по-отдадени на работата си и по-любезни с жителите. Съпротива има и тя идва главно през сътрудниците министри, които допускам, че са подложени на вътрешен напън от самите администрации. Но аз им споделям постоянно - те се бъркат, те не са част от администрацията, те са там краткотрайно като представляващи жителите. Тяхната съществена функционалност е с изключение на да управляват ведомствата, да съставляват и интереса на жителите, който не постоянно съответствува с интереса на чиновниците в администрацията, “ сподели Дончев.

Вицепремиерът уточни, че в администрацията са заети 100 хиляди души. 

,,Темата съкращения е от края на предходната година, а първите резултати от анализите ще са подготвени март - април. Тези дейности нямат каквато и да е връзка с изборния цикъл. В такава среда не се работи елементарно, само че това не е мотив да не се прави нищо ", каза Томислав Дончев. Той не изключи и опцията за чиновнически митинги. Според него административната промяна не би трябвало да се отсрочва. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР