Снимка БулфотоПредстои период със значителни, дори екстремни валежи в южната

...
Снимка БулфотоПредстои период със значителни, дори екстремни валежи в южната
Коментари Харесай

Жълт код за силни дъждове в няколко области на България

Снимка Булфото

Предстои интервал със обилни, даже рискови превалявания в южната половина на страната. Те ще стартират през днешния ден вечерта и ще продължат с спирания до края на седмицата. В идващите 24 часа се чакат количества до 35 литра на квадратен метър в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. В последните две ще духа и мощен южен вятър със скорости до 40-50 километра в час. За тези области през днешния ден е в действие жълт код за рисково време, съобщи Топ вести.

Минималните температури ще са най-вече сред минус 1 и 4 градуса; оптималните, в по-голямата част от страната, ще са сред 6 и 11 градуса, в северозападните региони ще са по-ниски - 2-5 градуса. През нощта против четвъртък преваляванията ще продължат.   Атмосферното налягане е по-ниско от междинното за месеца и още ще се намали. Над Черноморието ще е облачно, тук-там с превалявания от дъжд. Ще духа сдържан югоизточен вятър. Максималните температури ще са 10-12 градуса. Температурата на морската вода е към 6 градуса. Вълнението на морето е 3 бала.

Над планините ще е облачно. Ще има превалявания от сняг, под към 1200 метра - от дъжд. Значителни ще са преваляванията в Рило-Родопската област. Ще духа сдържан до мощен вятър от юг-югозапад, който вечерта още ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 3 градуса, на 2000 метра - към минус 2 градуса.   В четвъртък ще е облачно. Валежите ще обзет цялата страна и ще се усилят. В северозападните региони и по високите полета на Западна България ще превалява сняг, а в останалата част от страната - дъжд. Ще духа до сдържан, в източната половина от страната и краткотрайно мощен вятър от изток. Минималните температури ще бъдат 0 и 5 градуса, а оптималните - най-вече сред 3 и 8 градуса.

В петък с спирания преваляванията ще продължат. На места, основно в Западна България и в Рило-Родопската област, преваляванията ще са обилни. Вятърът ще остане югоизточен и температурите ще са относително високи за интервала, изключително в Източна България. Преобладаващите минимални температури ще бъдат сред минус 2 и 3 градуса, а оптималните - сред 3 и 8 градуса, в Източна България - до 10-11 градуса.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР