Снимка БулфотоПовече от месец след като ГЕРБ, ДПС и част

...
Снимка БулфотоПовече от месец след като ГЕРБ, ДПС и част
Коментари Харесай

Върнаха преференциите въпреки спора за мамините синчета

Снимка Булфото

Повече от месец откакто ГЕРБ, Движение за права и свободи и част от Обединени патриоти гласоподава промените в Изборния кодекс, с които на процедура преференциалният избор бе обезсмислен, през днешния ден правната комисия в Народното събрание върна старите текстове. Очаква се тази седмица окончателните промени да минат и в пленарна зала и с това да се постави завършек на сагата с изборното законодателство, почнала още през предишния ноември, заяви Клуб Z.

Дебат съвсем нямаше. С изключение на късите, само че съдържателни разменени реплики сред представителите на НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация и Движение за права и свободи, като мотив стана предлагането на депутатите на Валери Симеонов за повдигане на прага на преференциалния избор за локалните избори от 7 на 100 от кандидатската листа, както е сега - на 20%.

Христиан Митев (НФСБ) изложи предлагането си да бъде изменен % за преференциите за общински съветници.

" Смятам, че този предел е по-адекватен от настоящия. Сега е допустимо, изключително в по-малките общини, единствено със 100 гласа да се вкара общински консултант посредством корпоративен и следен избор. Така съответно ще се отразят желанията на локалната общественост и няма да се получат изкривявания ", стимулира се Митев.

Хамид Хамид от Движението, което на процедура предложи обезсилването на преференциите като броят им би трябвало да дава отговор на това какъв брой коства съответното място - за народен представител в националния или европейския парламент и за локален парламентарист в общинския съвет, предстоящо отбрани оставането на признатия през февруари ред. Но защото бе ясно, че той ще отпадне, се разгласи за концепцията на НФСБ. И се стимулира с " псевдо персони " и " синове и дъщери на амбициозни персони ", " мамини синчета " и " таткови дъщерички ".

" Сегашният текст е добър и ще почисти общинските препоръки от псевдо персони, синове и дъщери на амбициозни персони, само че най-много - от лобистите, влезнали с благодетели компании, които след това получават достъп до публичните поръчки на общината. Прагът от 20% е прекомерно невисок, само че е едно положително начало да пресечем следения и бизнесвот и да създадем разлика сред персони и псевдо персони, мамини синчета, таткови дъщерички. Вече имахме опция от редица репортажи да се убедим, че хората познават родителите им, само че не и тях самите ", уточни Хамид.

Емил Димитров-Ревизоро (от квотата на ВМРО) възрази като попита - а кой поставя тези персони в листите. И отговори - партията.

" Всички тези мамини синчета, бабини синчета и прочие, кой ги е поставил в листата ви? Нали сортирате кандидатии? Защо след това се притеснявате, че някой от шесто място може да стане на второ? Ако пренареди листата се изненадвате, че става мамино синче. А като го слагахте не беше мамино синче ", обърна се към сътрудниците си Ревизоро.

И добави:

" Правим едни листи, които партията майка от София е споделила. Слагате хора от дребния сателитен град, с цел да притеглят гласове, а като привлекат - за какво сме ги поставили ".

Предложението на Митев бе подкрепено единствено от него и от Движение за права и свободи. Представителите на ГЕРБ гласоподаваха с " въздържал се ", а Емил Димитров единствен бе " срещу ".

Иначе от Движение за права и свободи за енти следващ път пробваха да защитят старите си оферти - за отпадане на рестриктивните мерки за броя секции в страните отвън Европейски Съюз (сега законът постановява да са не повече от 35), както и за отпадане на уседналостта и пропагандата на майчин език. Без спор, депутатите от правна комисия ги отхвърлиха.

Не мина и новото им предложение - вместо в 3000 машини за идния през май избор за Европейски парламент, устройства да се слагат в най-малко половината секции.

Иначе съвещанието стартира със закачки на тематика " жилища ". Повод даде обявлението на ръководителя на комисията Данаил Кирилов, че доскоро са пристигнали оферти по Изборния кодекс от живеещия в чужбина българин Стефан Манов, ръководител на българо-френския конгрес.

Ревизоро възради, че Манов няма законодателна самодейност и предложи и неговите родственици, които живеят зад граница, да изпратят оферти за промени в закона.

Кирилов подмятна:

" Моята брачна половинка и тя живее в Англия и може да напише някое мнение ".

А Хамид зададе следния въпрос, ясно към какво ориентиран:

" Тя в лично жилище ли живее в Англия? "

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР