Снимка: БулфотоПловдивският митрополит Николай похвали българската държава в лицето на

...
Снимка: БулфотоПловдивският митрополит Николай похвали българската държава в лицето на
Коментари Харесай

Дядо Николай: Борисов, със смелост и чиста православна вяра, защити българската църква от Дявола

Снимка: Булфото

Пловдивският митрополит Николай похвали българската страна в лицето на министър- ръководителя Бойко Борисов за това, че не е затворила храмовете за хората по време на празниците за Христовото Възкресение, съобщи кореспондент на

Във своето Великденско обръщение, отправено до народа в Пловдивската епархия митрополит Николай сподели, че възкресението на Исус Христос е най-великото празненство на вярата, вярата и любовта, поради което си заслужава да живеем, написа.

„ Тази година посрещаме светлото Христово Възкресение в доста необикновена обстановка. Дават ни се знаци “, сподели още в словото си владиката на Пловдив. „ Вярващите хора, православният Божи народ вижда знаците и схваща по какъв начин те би трябвало да се поясняват “, добави той.

Според митрополит Николай, в дните на тазгодишния Велик пост, в дните, в които целият православен християнски свят се приготвя да посрещне Светлото Христово Възкресение, Лукавият се е нахвърлил против Църквата с невиждана гняв.

„ Използвайки някакъв вирус, чиято поява, в последна сметка, евентуално е разследване от човешка небрежност, той изиска да се забрани на Църквата да дава, а на хората да одобряват Светото причестяване, тялото и кръвта Христови и да се спре отслужването на Светата Божествена литургия. Ако не може напълно да се спре отслужването на Светата литургия, то тя да се отслужва без наличието на Божия народ, като за задачата се затворят храмовете. И най-голямата подигравка: в случай че може църковната подчиненост сама да изиска да се затворят храмовете! “, означи в посланието си митрополитът.

Според него, този път дяволът е надминал себе си, като се е опитал да накара Църквата да се отхвърли от тайнствата, да се отхвърли от Исус Христос, да се отхвърли от Истината, в която има вяра и която проповядва.

„ Нещо повече, Църквата трябваше да бъде накарана да каже, непосредствено или косвено, че няма нищо по-важно от земния живот и, че гибелта е доста страшна. С това трябваше да бъдем накарани да признаем, че земната гибел е финален край, че с нея завършва всичко и, че затова няма Възкресение. Трябваше да отречем, че Христос е възкръснал, да отречем днешния ден. Лукавият изиска Църквата да ликвидира сама себе си! “, сподели още митрополит Николай.

Според него, обаче Българската православна черква не се е отказала да преподава Светото причестяване, като е отказала да затвори храмовете.

„ Други църкви не устояха. Без забележим напън от вън сами заключиха храмовете, сами стопираха да преподават Свето причестяване, сами свещеници започнаха да отслужват Светата литургия. Те знаят, че това не е вярно. Защо го направиха не знам. Единственото пояснение е, че е от боязън. Те би трябвало да обяснят какъв тъкмо е този боязън. Страх от гибелта? Страх от публичното мнение? Страх от наказания? За последното единствено ще кажа, че черква, която се бои от наказания и която не е подготвена да одобри несправедливи обвинявания и мъченическа орис поради вярата, има проблем. Българската православна черква, популярност на Бога, сподели, че е черква на истинно набожен православен Божи народ и няма проблем със страха “, добави владиката.

„ Другаде храмовете бяха затворени с принудата на държавните управляващи, само че българската държавна власт не постави подобен грях на душата си, а направи тъкмо противоположното “, сподели още митрополит Николай и добави: „ Не знам колцина имат вяра в чудеса, само че пред очите ни през последните 10 дни се извърши нещо, което в днешните материалистични, атеистични и богоборчески времена може да се съпостави с знамение! Властта, която по Божи промисъл тъкмо в този миг носи тежката отговорност за съдбините на българския народ, не издаде онази заповед, която мнозина чакаха и не затвори храмовете. Имаше силата да го направи, само че не го направи “.

След това митрополит Николай изясни какъв брой се е развълнувал, когато е чул по малкия екран министър-председателят на България да споделя: „ За всичко друго имам воля, само че не мога да затворя църквите ” и „ Господ ще ни съди най-после ”.

„ Да нямаш воля да затвориш църквите, когато за избрани групи това явно е най-главната и съществена цел на карантината, е израз на най-силната воля, която въобще може да съществува! Този миг, братя и сестри, беше исторически! ", уточни митрополитът.

" Един ден в църковното поверие ще се споделя по какъв начин през 2020-тата година от Рождество Христово, в дребна България, в дните, в които всички бесовски сили са се били развилняли, с цел да помрачат празника на Христовото Възкресение, българският министър-председател Бойко Борисов се е изправил със храброст и чиста православна религия, с цел да отбрани православната черква, а църквата и страната са се съчетали в най-пълната симфония, която не се е случвала в християнския свят от най-малко хиляда години насам ", добави владиката.

" Благославям от цялото си сърце и душа министър-председателя на България Бойко Борисов, управлението на Националния действен щаб за тяхната храброст и устойчивост и всички други мъже и дами от ръководещия синклит на българската страна, които с делата си демонстрираха не просто, че можем да имаме обща идея, само че и коя може да бъде тази идея! Бог вижда всичко това и ще резервира България, уверен съм “, сподели още в словото си пловдивският митрополит.

Той изрази откровената си вяра, че нещата ще стартират да се успокояват и животът ще стартира да се връща към предходния си темп. Църквата и страната у нас са посочили на българския народ, че би трябвало да сме единни, че не трябва да се опасяваме и, че би трябвало да имаме религия - в Бог, и в себе си.

Накрая митрополит Николай уверено прикани хората да спрат да се опасяват и ги благослови.

„ Имайте религия! Животът е религия, а вярата е единственото, което осмисля и дава цялост на нашия живот! Бог да ви благослови всички! Бог да пази България! Честито Възкресение Христово! ", приключи Великденското си обръщение митрополит Николай.

Празничното свещенодействие за Второ Възкресение бе отслужено в митрополитския храм " Света Марина " в Пловдив.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР