Снимка БулфотоОт НАП-Русе обявиха по какъв начин всички, които се

...
Снимка БулфотоОт НАП-Русе обявиха по какъв начин всички, които се
Коментари Харесай

НАП - Русе: Земеделците имат два срока за деклариране на доходите

Снимка Булфото

От НАП-Русе оповестиха по какъв метод всички, които се препитават със земеделие, ще могат да заявяват своите приходи. От началото на март земеделските стопани, които са предпочели да се таксуват като еднолични търговци, могат да подават годишните си данъчни заявления за получени приходи през 2020 година Обичайно в  русе нска област това са към 1100 данъкоплатци, които би трябвало да  нап равят това до 30 юни. До края на април пък офисът на  Национална агенция за приходите  в  Русе  очаква още към 1000 регистрирани в района аграрни стопани като физически лица да подадат ГДД по член 50 от ЗДДФЛ. Те могат да се възползват след 16 март и от автоматизирано попълнената от  Национална агенция за приходите  данъчна  декларация . И в двата случая  земеделци те би трябвало да го сторят единствено по електронен път с ПИК от  Национална агенция за приходите  или дипломиран електронен автограф.

Друга значима специфичност е облагането на получените дотации за създадената селскостопански продукция от регистрирани аграрни производители в статута им на физически лица. От предходната година Държавен фонд „ Земеделие “ дава на  Национална агенция за приходите  справка за изплатените дотации, подлежащи на данъчно облагане и приходните органи могат да ги съпоставят с заявените от земеделските стопани приходи. Всеки от тях има опция, преди да подаде  декларация та си, да посочи тези суми посредством онлайн-справка в Системата за електронно ръководство на ДФЗ.

От предходната година мнозина имат опция да се възползват от преотстъпването на корпоративен налог при вложения в нови аграрни здания и нова селскостопанска техника при производството на непреработена растителна и животинска продукция първично селскостопанско произвеждане. Това е належащо да бъде  нап равено с подаването на годишната им данъчна  декларация  при осъществяване на нужните законови условия за прилагане на данъчното облекчение. Прилагането на държавната „ Помощ за вложения в земеделските стопанства, посредством преотстъпване на корпоративен налог ”. по член 189 б от ЗКПО и по член 48, алинея 6 от  ЗДДФЛ  може да се употребява до 31 декември 2022 година, в това число за корпоративния налог за 2022 година

В случаите, в които физическо лице получава приходи от друга стопанска активност в качеството си на аграрни собственик, посредством продажби в интернет с натрапен платеж, би трябвало да заявява получените суми в Приложение № 3 на ГДД по член 50 от ЗДДФЛ.  Нап ример, в случай че собственик има кошери, прави мед за лично ползване, само че част от него продава с разгласи в интернет, би трябвало да заплати налог за получените приходи.

Подробности за годишното данъчно облагане на земеделските стопани могат да се намерят в  или на тел. 0700 18 700, написа dunavmost.com.              

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР