Снимка: БулфотоОт ГЕРБ не спазиха важно обещание, което касае децата

...
Снимка: БулфотоОт ГЕРБ не спазиха важно обещание, което касае децата
Коментари Харесай

Сега: ГЕРБ се отметна от обещанието си да дава детски на всяко дете

Снимка: Булфото

От ГЕРБ не съблюдаваха значимо заричане, което касае децата и техните родители.

След като тръбеше, че следващата година ще дава детски на всяко дете, тъй като всички би трябвало да са равни, ГЕРБ предприе налудничавия ход да се отметне от това заричане, написа " Сега ".

Преди второ четене на закона за бюджета за 2021 година, Даниела Дариткова, Менда Стоянова и други депутати от ГЕРБ са внесли смяна, съгласно която подоходният аршин за детски надбавки се връща, а спестените 204 млн. лева от това се пренасочват към друго заричане - да има по-високи заплати за служителите на реда и добавки за лекари, медицински сестри и санитари. Само преди 10 дни министър председателят Борисов стартира спомагателни над 600 млн. лева за служителите на реда, медиците и децата с думите: " Ние се борим за хората, да измъкнем страната от здравната, икономическата и обществената рецесия. В тази тежка обстановка хората имат потребност от поддръжка ".

" При необятното публично разискване на предлагането за отпадане на подоходния аршин при изплащането на помощите за деца ясно се очерта НЕОДОБРЕНИЕ. Основният мотив е, че мярката не е фокусирана към фамилии с по-ниски приходи, за които тези помощи биха били от по-голямо значение. Представителите на фамилии с по-високи приходи дефинираха мярката като засегнатост към тях и като антисоциална политика ", аргументират се вносителите на смяната. Това е добър образец за стихийното законотворчество у нас, което постоянно зависи само от волята на премиера Борисов и се подхваща без планове, разбори и причини.

Сега вместо да отпадне, изискуемият приход се усилва, с цел да се разшири кръгът от фамилиите, които ще получават детски. Според вносителите той се усилва " в доста по-висок размер " - от 410 на 510 лева средномесечно на човек от домакинство, а за приемане на повърхностен размер добавка (80%) изискването ще бъде приход от 510 до 650 лева при 410-510 лева в този момент. Борисов е спазил най-малко едно свое заричане към родителите - размерът на добавката се усилва с 10 лева на дете, което също е несъмнено като " доста нарастване ". То в действителност е 25%, тъй като сумата е 40 лева и става следващата година 50 лева на дете. За две деца сумата се покачва от 90 на 110 лева, за три - от 135 на 165 лева, а за четири и повече деца - 185 лева

" В резултат на тези промени се обезпечава спомагателен запас от 204 860 000 лева, който ще се употребява за обезпечаване на нужния запас за лекари, за експерти по здравни грижи и за чиновниците от Министерство на вътрешните работи ", показват вносителите. Този откъс оставя подозрение, че повода да няма детски за всички деца не е в публичното неодобрение, а е опит да се натъкмят разноските в бюджета.

Ангажиментите към лекарите и към служителите на реда ще бъдат изпълнени в размера, в който бяха обещани. Полицаите ще получат още 5% нарастване на заплатите си към 10-те %, които бяха планувани през цялото време. Това ще коства 77 млн. лева Лекарите ще получават по 600 лева месечна добавка в интервал на изключителна конюнктура, медицинските сестри и другите експерти по здравни грижи - по 360 лева, а санитарите - по 120 лева С тази цел ще бъде очакван спомагателен трансфер по бюджета на НЗОК от 237 млн. лева

 

ОТ АРХИВА

Преди един месец пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева изясни, че " това са оферти, които ние сме дали още при започване на тази година. Така че още при започване на рецесията ние сме имали поради, че от една страна би трябвало да подпомогнем българските фамилии, тъй като всички страдат релативно еднообразно, всички са обект на коронавирус рецесията. И въпреки това тъй като това с универсалните детски добавки е политика, която се водеше дълги години. Беше анулирана през 2001 година, а в този момент се връщаме назад, тъй като считам, че всяко българско дете има равни права във връзка с детските добавки ". В същото изявление тя сподели и че " би трябвало да има най-малко една обществена помощ, която да бъде за всички, тъй като българските деца са с равни права и всяко българско дете би трябвало да се усеща заслужен жител на тази страна ".

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР