Снимка: БулфотоОстри критики спрямо проекта за нова Конституция на ГЕРБ

...
Снимка: БулфотоОстри критики спрямо проекта за нова Конституция на ГЕРБ
Коментари Харесай

Венецианска комисия: Проектът за Конституция на ГЕРБ е направен без никакъв обществен дебат

Снимка: Булфото

Остри рецензии по отношение на плана за нова Конституция на ГЕРБ насочи Европейската комисия за народна власт посредством право, известна още като Венецианската комисия.

" Изразяваме страдание, че в България е стартирана конституционна промяна без да е предшествана от подобаващ публичен спор. Проектът за нова Конституция е квалифициран от парламентарното болшинство и - както наподобява - без никакъв различен принос отвън него. Основанията за избрани ремонти не са добре обяснени, а там, където това е направено, те са в прекомерно компактен тип. Предложението да се понижат на половина 240-те депутати наподобява се стопира на случайно определено число 120 без да е правена подробна оценка на въздествието от сходен ход за българската политическа система. 
Поправките за усилване на обществени и стопански права могат да се приветстват, само че трябват уточнения какво се схваща под задължаването на страната " да подкрепя раждаемостта ", да вземем за пример. Не бива това да се употребява като опрощение за дискриминация против културни и етнически малцинства или против дамите ", сочат част от рецензиите.

В понеделник Съветът на Европа популяризира междинната оценка, направена по молба на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. В текста се акцентира, че забележителна част от разбора е отдадена на правораздаването, само че членовете на комисията са подготвени да се произнесат в детайли и по други елементи от плана, в случай че и до момента в който той се разисква в България. " С продължаването на конституционната промяна българските управляващи би трябвало да коментират в детайли основанията зад всяко от предложенията и да обезпечат значимо присъединяване на обществеността, специалистите и всички политически сили в тоз ипроцес ", декларира комисията.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР