снимка: БулфотоОстава по-малко от месец до студентския празник - 8

...
снимка: БулфотоОстава по-малко от месец до студентския празник - 8
Коментари Харесай

Днес е Международен ден на студентите

снимка: Булфото

Остава по-малко от месец до студентския празник - 8 декември. На 17 ноември обаче има различен празник. Ето какво се чества: 

Международният ден на студентите се отбелязва се годишно на 17 ноември.

Датата е определена през 1941 година от Международния студентски съвет (приета и от наследилия го Международен студентски съюз) в Лондон, където се е състояло първото честване в символ на респект към гибелта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти на 17 ноември 1939 година

На тази дата хитлеристки елементи в окупираната Чехословакия нападат протестиращи студенти от Карловия университет в Прага. Загиват 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.
На същата дата студенти от Политехниката на Атина стартират митинг против военната хунта през 1973 година Техният митинг е смачкан, а армията влиза с танкове в университета.

В чест на този митинг денят е формален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти. Пак на тази дата през 1989 година отбелязването на деня с проява в Прага дава началото на Нежната гражданска война. Поради тази причина денят се празнува в Чехия и Словакия и като Ден на битката за независимост и народна власт.

17 ноември в историята:

Събития

284 година — Диоклециан е разгласен за римски император от бойците си.
1558 година — След гибелта на кралица Мария Тюдор на британския престол застава Елизабет I.
1800 година — Провежда се първото съвещание на Конгреса на Съединени американски щати във Вашингтон.
1831 година — Еквадор и Венецуела се отделят като независими страни от Велика Колумбия.
1855 година — Шотландският откривател на Африка Дейвид Ливингстън открива огромен водопад на река Замбези и го посочва " Виктория ".
1903 година — Дахомей (дн. Бенин) става протекторат на Франция.
1912 година — Балканската война: Начало на Чаталджанската интервенция.
1919 година — Гражданска война в Русия: Червената войска завладява град Курск.
1939 година — Девет студенти от Университета на Прага, в т. ч. водача на митинга Ян Оплетал, са убити от нацистките окупатори; събитието става мотив за оповестяването на деня за Международен ден на студентите и първото му честване през 1941 година в Лондон.
1948 година — Крайцерът Аврора е изведен от употреба. Същата година е разгласен за монумент на революцията и трансфорат в музей.
1950 година — Тензин Гятсо - 14-ият Далай Лама, е ръкоположен за държавен глава на Тибет.
1953 година — След гибелта на Сталин и слагането на балсамираното му тяло в Мавзолея на Ленин в Москва, постройката е открита като Мавзолей на Ленин и Сталин.
1954 година — Гамал Абдел Насър е определен за президент на Египет.
1958 година — В Судан е осъществен държавен прелом от военните и цялата власт минава в ръцете на военачалник Ибрахим Абуд.
1962 година — В списание Нов свят е оповестена първата повест на Александър Солженицин.
1969 година — В Хелзинки стартират договаряния сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики за ограничение на стратегическите оръжия.
1970 година — Луна (програма): Съюз на съветските социалистически републики приземява на Луната " Луноход 1 " - първият уред с дистанционно управление, достигнал повърхността на друго галактическо тяло.
1973 година — По мотив на Международния ден на студентите настава кулминационна точка на всеобщите протестни дейности против диктатурата в Политехниката на Атина (Гърция).
1989 година — Започва Нежната гражданска война в Чехословакия — като законен митинг на студенти в Прага, която е потушена от милицията; умира един студент, което дава началото на митинги за събаряне на комунистическото държавно управление (те съумяват на 29 декември).
1991 година — Събранието на Република Македония гласоподава първата конституция на суверена и самостоятелна Република Македония.
2003 година — Започва мандатът на холивудския артист Арнолд Шварценегер като губернатор на Калифорния.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР